大家可能認識Gordon Ramsay,不過大家又知唔知佢嘅師傅Joël Robuchon?佢係全世界攞得最多米芝蓮星星嘅主廚,被稱為法國料理之神,而今日介紹嘅就係佢旗下、喺每個國家都差唔多攞到米芝蓮星嘅連鎖法國菜餐廳。L’Atelier de Joel Robuchon喺一間喺香港連續攞咗11年米芝蓮三星嘅法國菜餐廳,由2012年去到今年,亦都曾經係亞洲50最佳餐廳,可以話係香港最具代表性嘅高級 fine dining 法國菜。被稱為法國料理之神既主廚Joël Robuchon,曾坐擁35顆米芝蓮星星,佢曾經教過Gordon Ramsay。主廚其實喺13歲嗰時係立志成為一位神父,所以之前喺修道院幫啲修女煮餸,佢覺得依個係神嘅召喚,所以係15歲嗰時就立志想成為一個廚師,喺佢38歲就打破咗最年輕攞米芝蓮三星嘅紀錄。雖然主廚過咗身幾年,但佢呢個傳說都係一直延續,餐廳採用食材搭配優秀,服務頂級,提供一個一流嘅FineDining體驗。餐廳可以透過電話預約,依家亦都可以喺網上預約,基本上如果係星期六日,要兩三個月前預約,平日可能可以執到一個月嘅booking,訂位個時就要比訂金,每人500。餐

餐廳喺置地廣場,可以喺置地廣場3樓上4樓,喺地下其實都有專屬嘅升降機去到。
餐廳有分L'ATELIER同LE JARDIN,前者喺法文係解工作室,後者係解花園,前者其實係坐喺一個Bar Counter,有大概30至40個位圍住個開放式廚房,後者就好似正規 Dining Table,大概有8至10張枱,真係可以望住平台花園嘅座位。我自己鍾意前者,因為佢可以望到廚師嘅製作過程,氣氛比較親切但又不失高雅,而且可以叫到一份特別嘅Menu
後者就比較有空間感,枱與枱之間距離充足,隱私度十足。
餐廳同平時嘅米芝蓮餐廳好唔同,一入到去就可以見到招牌嘅紅色同黑色做主調,時尚簡約但有格調,配上幽暗嘅燈光,突顯光猛嘅開放式廚房,雖然冇好似香港其他樓底好高、空間感好大嘅華麗法式格局,冇好浮誇嘅水晶燈、銀器,但佢就係帶有時尚感,平實又摩登,就連防疫嘅隔板都係用紅黑色。

呢度嘅廚師都係着返黑色,襯返呢一個環境,呢一點非常之細心。

如果你係慶祝生日或者特別節日,可以要求預約一個蛋糕。
1️⃣ Lunch Menu 💰690/790/990
2021 views
呢度嘅餐牌有兩款,如果你係坐吧枱就會有第一頁,佢係一個Special Tasting Menu,將佢10幾道嘅招牌菜用small portion呈獻,價錢方面都會平啲,大約二百幾至三百幾。
至於其他Menu就坐邊度都有,Set Lunch Menu有3個價位供選擇,個分別就係一個係揀前菜或者湯,一個係一個前菜一個湯,最後一個係有兩個主菜,全部都會包甜品加咖啡。
另外會有A La Carte Menu、signature tasting menu、dessert menu 同drink menu。

今次我介紹嘅係Set Lunch Menu同Special Tasting Menu,Set Lunch Menu入邊嘅前菜同主菜會成日換,如果食唔到想食嘅招牌菜可以喺Special Tasting Menu度揀,基本上呢兩個Menu可以試到八、九成嘅招牌菜。
1️⃣ Bread basket (👅: 8.5/10)
Bread basket
呢度嘅麵包籃可以話係咁多間餐廳份量同種類最誇張,因為佢有接近10款麵包,例如有brioches、法包、croissants、sourdough、咸火腿麵包棒、果仁包、comté cheese bread、baguettes等,見到令人心花怒放。

麵包每個比較迷你,食落去麥味唔算突出,係有少少鹹香味加上豐富嘅牛油香,略嫌油膩左點。

咁多款最鍾意迷你牛角酥、芥末煙肉包同芝士包,牛角酥算鬆化,牛油味重,咸火腿麵包棒咬去脆口,食落有鹹香味,芝士包一樣食落有鹹香味。
Butter
呢度嘅牛油係室溫,食落去有鹹味,係我最鍾意嘅牛油,因為佢會令到麵包嘅味道昇華,不過呢種牛油最出色嘅係喺petrus。

記住唔好食晒呢度個麵包,因為要留肚食之後嘅嘢,麵包可以打包,店員喺你走嗰時打包俾你。
1️⃣ Amuse Bouche (👅: 8/10)
Amuse Bouche
七月份嘅Amuse bouche係西班牙凍湯配日本日本士多啤梨,會將茅屋芝士雪凍成一粒粒好似雪糕咁嘅形狀,上枱個時有煙霧離漫嘅效果,真正嘅入口即化,舌頭嘅溫度令到芝士溶化係個口入邊,加上士多啤梨凍湯,食落去酸酸甜甜,非常開胃,真係啱晒夏天。
Appetizers
1️⃣ Le Caviar Imperial +💰280 (👅: 9/10)
前菜首先介紹佢哋嘅招牌,係經典蟹肉魚子醬配上龍蝦湯啫喱,呢一款間中會係lunch Menu見到,不過就一定會喺speical tasting Menu見到,店員介紹佢會有三種嘅呈現方式,我好好彩第一次就食到佢最經典嘅呈現方式,就係係一隻大嘅白碟,另一個係用一個透明杯,最後一個係會用一個魚子醬小盒,上面就會鋪滿魚子醬。
Le Caviar Imperial
菜式底層係龍蝦湯啫喱,中間挖空放入阿拉斯加蟹肉,鋪上魚子醬後加金箔點綴,之後再加上椰菜花忌廉同香草蛋黃醬,一入口質地細膩, 單品嚐魚子醬鹹鮮味重,龍蝦啫喱咬落爽滑,食落係香鮮,阿拉斯加蟹肉入口軟嫩,食落鮮甜,配角椰菜花忌廉帶小小清甜,不過當三層一齊食,層次分明,三重口感,味道層次豐富。一般食魚子醬嗰時會覺得魚子醬個味道會蓋過一切,不過呢度係用阿拉斯加蟹肉加上龍蝦湯啫喱,啫喱會稍微中和左魚子醬嘅味道,所以食起上嚟冇咁鹹,蟹肉會吸收魚子醬嘅味道,各種食材配搭起嚟,配合得天衣無縫,唔會相互搶大家風頭,味道非常之順口,會一啖接一啖,齒頰留香,真係會想將隻碟舔乾淨。

如果要挑剔就係魚子醬菜式無提供貝殼湯匙,而係用金屬湯匙,因為用普通材質匙羹可能會破壞魚子醬嘅味道。
2️⃣ Le Foie Gras (👅: 8.5/10)
Le Foie Gras
呢一個前菜喺Special tasting Menu都有,唔係用Foie Gras Terrine呈現,而係以Chicken Galantine 嘅方式上菜,雞肉同鴨肝經過慢煮,入口係偏硬身,食落去本身有少少油膩,配上黑松露醬同埋沙律,可以中和一下鴨肝既油膩感。
Hot Soups
1️⃣ Les Crustaces +💰120 (👅: 9.5/10)
呢一度可以話係全間餐廳我最鍾意嘅菜式,喺Special tasting Menu都有。呢個法式馬賽魚湯係用上日本松葉蟹、龍蝦同海鮮餚成,旁邊伴以脆米蝦球同墨西哥辣醬。
Les Crustaces
龍蝦湯飲落去鮮甜,又帶龍蝦嘅鹹香味,濃烈到非常衝擊,如果唔鍾意重口味嘅人可能會覺得太鹹,但我就會忍唔到一口接一口咁飲。入邊仲有唔少嘅龍蝦肉粒,咬落去結實,入面嫩滑,不過龍蝦湯嘅味道比起龍蝦更加重,濃到好似係用十幾隻龍蝦餚成,係我香港飲過最濃嘅龍蝦湯。

隔離嘅炸蝦球咬落香脆,不過對比起龍蝦湯就比較普通啲。
Mains
1️⃣ Les Spaghettis +💰150 (👅: 8/10)
Les Spaghettis
第一道主菜係呢度嘅招牌龍蝦意粉,呢度招牌菜反而係用最簡單直接嘅方法去表達。

意粉幼身,煮到Al dente,咬落去彈牙,不過可惜唔係手工意粉,龍蝦汁用黃酒、蝦膏去煮,質地比較輕身因為冇用忌廉,食落去有龍蝦鮮味,意粉唔算掛滿龍蝦汁,因為醬汁質地比較稀,加上魚子醬,層次豐富左,不過我覺得龍蝦湯個味會再濃啲,重口味嘅我覺得醬汁味道比較淡啲,而龍蝦肉用咗一隻波士頓龍蝦,夠厚身大嚿,咬落去彈牙,生熟程度啱啱好,食落鮮甜,我覺得龍蝦肉做得比龍蝦汁出色。
2️⃣ La Caille +💰100(👅: 9/10)
La Caille
呢一樣招牌菜係世界各地好多robuchon嘅分店都有,係一道鵝肝釀走地鵪鶉,份量唔少,有三塊鵪鶉胸肉同一隻鵪鶉腿。

鵪鶉腿既外皮夠薄身,咬落夠脆,入邊嘅肉夠粉嫩,咬落去係偏紮實帶爽口,夠juicy,肉汁鎖左係肉入面,因為係free range鵪鶉,每日有段時間可以走地,肉帶小小羶味,不過醬汁食落去偏甜,同鵪鶉非常之夾。

但呢度菜好食在於廚師將鵪鶉胸去骨,釀入鵝肝mousse,慢煮之後再煎香外層,絕對係心機之作,加咗鵝肝嘅鵪鶉胸,鵝肝夠肥美,煎得外層香脆,咬落柔軟,因為鵪鶉胸肉偏瘦,一肥一瘦,兩者相輔相成,味道非常之夾,口感更豐富,唔細心啲食根本分唔出入邊係有兩種食材,係兩者平衡得非常好嘅一道菜色,因為法國菜最主要嘅精髓就係平衡。
3️⃣ Le Porc Iberique (👅: 9/10)
Le Porc Iberique
呢個係用西班牙黑毛豬,用鐵板煎到半生熟,店員話呢一種係最高級嘅黑毛豬,因為佢係食食橡果,因為佢係medium rare,咬落去好嫩滑,而且肉汁夠多,食落去豬肉味道突出,油脂唔會話太重,好食嘅程度絕對唔會輸比牛扒,即使係隔離嘅蘑菇,都比預期中好食,尤其係下便嘅粟米粥,第一次食非常有驚喜,有啲似芝士但係係粟米嘅味道。
🥔 Mashed Potato (👅: 9.5/10)
Mashed Potato
主菜都會配Robuchon最出名即招牌薯蓉,大廚研發呢一個薯蓉係試咗廿幾款薯仔,最後決定用一款喺法國北部出產嘅La Ratte薯仔,直到宜家都係用呢一種薯仔,因為佢口感絲滑,帶好似栗子嘅香味。

入口非常幼滑,完全唔會見到任何粒粒,入口都係無顆粒感,係食過最綿密既薯蓉,好似食緊mousse咁,但又保持適當嘅濕潤度,牛油味道非常濃,每食一啖好似食緊幾盒牛油咁,但食落去又唔會覺得膩,反而係想一啖一啖食晒佢,但佢嘅薯香同埋奶香係平衡得完美,無論食幾多次都係覺得好有驚喜,雖然佢嘅食譜已經大為廣傳,用四種材料同50分鐘就做到,但佢嘅技術就唔係個個都做到,絕對係人生食過最好食既薯蓉。
Special Tasting Menu
1️⃣ Le burger 💰340(👅: 8.5/10)
Le burger
呢一份係一個鵝肝牛肉漢堡,牛肉用上鹿兒島和牛,漢堡大細恰到好處,一人一件啱啱好。

未食已經聞到鵝肝嘅香味,睇落去冇咩特別之處,一咬落去非常香口,麵包有烘過,軟硬適中,鵝肝夠肥美,咬落去係軟嫩無筋,而且多汁牛肉係非常粉嫩,咬落去juicy唔乾身,食落去肉味重,整體係好juicy,因為份量唔多話所以食起嚟唔算好膩。

薯條係將薯仔手切成比較細條,配合返迷你漢堡,不過食落去就比較普通,因為唔夠脆身,可能因為薯蓉太出色,配搭薯條嘅係薑味茄汁,不過食起上嚟都冇咩驚喜。
Dessert
1️⃣ Le Chocolat (👅: 9/10)
Le Chocolat
第一款甜品係榛子醬朱古力慕斯配伯爵茶雪糕,第二次先食到,不過幾有驚喜。甜品嘅外型好似玻璃球盤景,打碎上面嘅朱古力就可以食。

朱古力慕斯入口即化,夠creamy,食落味道濃郁,朱古力味道一直停留喺口腔,久久揮之不去,加上焦糖化左既榛子醬、朱古力脆脆同埋附近嘅果仁,口感非常豐富,最有驚喜係個雪糕食落去伯爵茶味突出,可以中和一下朱古力嘅濃郁。整體所有組合都好夾,層次豐富,鍾意朱古力既人絕對推介,不過如果一個人食晒就會覺得有啲甜,適合同人share。
2️⃣ La Pomme (👅: 9/10)
La Pomme
Lunch Menu上面嘅甜品,我最鍾意嘅一款,係燴蘋果配雲呢拿雪糕同蘋果酒雪葩。

Apple Tatin絕對係一個好考技術既甜品,因為需要將蘋果切到一片片非常薄身,蘋果咬落去非常軟身,食落去蘋果味道濃郁,酸甜交集,蘋果肉食落清甜,蘋果白蘭地酒雪葩絕對將蘋果嘅香味倍添層次,加上雲呢拿雪糕,整體唔會太甜,平衡得非常之好,如果要挑剔就係餅底偏硬少少。
3️⃣ La Framboise (👅: 8.5/10)
La Framboise
呢個甜品係開心果慕絲配紅桑莓雪葩同脆脆,翠綠色嘅開心果慕絲呈半圓形,上面放咗紅色嘅紅桑莓,隔離仲有紅桑莓雪葩,顏色分明,賣相唔錯。

開心果慕絲咬落厚身,入口香滑,不過食落開心果味道唔算突出,反而杏仁味比較突出,上面嘅紅桑子食落去比較酸,幾適合中和一下主菜嘅濃味。

紅桑子雪葩酸味都幾突出,唔係個個可以接受,不過如果唔鍾意食甜嘅甜品,咁呢個就會好適合。
4️⃣ Petite four (👅: 7.5/10)
Petite four
七月嘅Petite four係馬卡龍同咖啡朱古力,我覺得兩者都比較甜,朱古力嘅咖啡味幾重,不過馬卡龍比起朱古力更加甜。
La Carte Des Desserts
1️⃣ Le Soufflé 💰220 (👅: 9.5/10)
跟住就揀咗喺La Carte既甜品,全部都係$220一份,我就叫咗呢度嘅招牌Soufflé,即叫即焗所以要等20分鐘。
Le Soufflé
Soufflé整到好完美,熱辣辣要趁熱食,外表夠滑溜,冇任何裂紋,夠高身,外層咬落去脆,入面入口即化,非常軟綿蓬鬆,擺係口腔會溶化,極輕身輕盈,空氣感十足,入邊係夠濕潤,但又唔會過分嘅濕潤,口感拿捏得啱啱好,食落朱古力味道濃郁醇厚,同時蛋香味重,朱古力唔會過甜,都唔會死甜,亦都唔會話有好重苦澀味,係絕對可以接受嘅苦澀味,隔離嘅朱古力sorbet可以中和一下多餘嘅甜味,整體係我食過最好食嘅梳乎厘,香港可以同佢匹敵嘅應該只有petrus同somm,如果鍾意朱古力嘅人絕對要試。
2️⃣ Le Chocolat Sensation 💰220 (👅: 8.5/10)
Le Chocolat Sensation
上面嘅係一層好似紙咁薄嘅朱古力薄片加上朱古力粉,下邊嘅係朱古力雪糕,再加上cream同朱古力脆脆,又係另一款朱古力嘅甜品,朱古力唔算太甜亦都唔會太苦,因為朱古力味道會同入邊嘅cream中和。
Drinks
1️⃣ Cappuccino (👅: 9/10)
Cappuccino
呢度既咖啡會有餐廳個名嘅拉花,非常適合打卡,咖啡上面有啲泡,入口厚身幼滑,夠creamy,飲落去咖啡味道夠香,帶有少少甘甜,苦澀味唔重,唔算好苦澀,如果覺得苦,可以加上另外嘅自家製焦糖醬,咁落去別有一番風味,或者可以同Petite four一齊品嚐,互相中和。
2️⃣ Chocolate (👅: 8.5/10)
Chocolate
唔可以睇小呢度嘅朱古力,因為佢係用66% Valrhona 製成,望落去色澤比較淺,奶嘅比例比較多,質地唔算好濃稠,都唔會掛杯,入口一開始有泡狀嘅口感,飲落去飲到可可味,帶有少少甜味,不過同時有果酸味,唔會太苦有回甘,雖然唔重,朱古力有奶香味不過唔會太甜,唔會話甜到好涸喉,係水準之上嘅熱朱古力。
🌟 Robuchon 係四月換新主廚,係澳門天巢Robuchon分店既主廚Chef Julien Tongourian 黎香港坐鎮。所以呢兩次用餐食物質素出品穩定,保持水準。前菜方面最有驚喜係龍蝦湯,因為佢係我香港飲過最濃郁,可以同佢匹敵既只有文華扒房,而佢個招牌菜魚子醬前菜將三者平衡得非常之好,令人拋開有魚子醬一定好鹹嘅概念。主菜方面龍蝦意粉我覺得意粉如果變做手工口感更佳,同埋飲完龍蝦湯有對比,醬汁唔夠龍蝦湯濃郁,至於招牌既鵪鶉就可以食到佢同鵝肝嘅完美融合,無論味道上定係口感上,配菜嘅薯蓉更加唔使講,robuchon甚至令到佢可以成為主角。而甜品最鍾意當然係佢嘅招牌soufflé,因為佢係一樣好難做到完美嘅甜品,香港做得唔錯嘅就只有robuchon 、petrus同somm,三間同為香港嘅高級法國餐廳,不過佢嘅lunch Menu嘅甜品都有驚喜,尤其係朱古力同埋蘋果塔,每一樣菜式或者甜品都會有一個元素令你有驚喜。食過兩次嚟講,佢嘅招牌菜出品好穩定,絕對受得住米芝蓮嘅榮耀。

飲品方面,如果你係叫Special Menu嘅話,咖啡同茶要另外加錢,大約都係60幾蚊一杯,但我會覺得好值得,因為佢哋嘅咖啡同朱古力質素,唔會比出邊嘅Cafe差,連飲品都咁講究,絕對符合米芝蓮三星餐廳嘅質素。

Lunch set menu,以米芝蓮三星嘅餐廳黎講,性價比好高,因為如果唔加錢嘅話,$1000唔使就食到,兩次都加咗錢食招牌菜嘅我,就差唔多人均1000,晏晝已經可以試到招牌tasting menu嘅大部份招牌菜。

雖然lunch Menu會不時更改,不過special tasting menu同A La Carte menu就可以四季都食到。四個月內食左兩次,我諗我要休息吓,因為等緊佢秋冬季嘅Menu,最想試嘅係佢秋冬季先有嘅栗子湯。每一年嘅Menu可能都會有微微嘅調整,不過主要嘅招牌菜式都會保留,彩色都係偏向法國菜糅合左少少日本元素。

Robuchon行既係係平平實實嘅法國菜,就好似佢既裝修風格一樣,食物方面都係化繁為簡,每一道菜色唔會話太過複雜,都係用少少配角去襯托一個主角,唔會有好花巧嘅擺盤同埋好創新嘅呈現方式,你係食得出自己食緊啲咩嘅食材同味道,唔會好似食緊分子料理咁,喺係細節盡顯功架嘅路線,由佢嘅多款麵包,到每一道菜色,都可以睇到廚師花好多心思,令到你喺每一道菜色都會有一啲記憶,因為法國菜就係講求唔同食材之間嘅平衡,唔會話互相爭做主角,係你聯想唔到兩樣有關係嘅食材,擺落口竟然係同一件事,個樣就係法國菜嘅精髓。當然如果要挑剔robuchon,就係佢擺盤上嘅精緻度同埋菜式創新個方面。

同caprice比較,大家都係好着重玩層次,從中搵出平衡,不過caprice可能會比較創新小小,好似將現代健康嘅哲學擺落去法國菜,即使用上海膽、魚子醬呢一啲嘅食材,食落去唔會好似一般法國菜咁「重口味」。至於PETRUS都係喺傳統上但有少少創新,喺法國菜融合少少日本菜元素,提供客人驚喜嘅海鮮菜式,但又無法國菜嘅油膩感。而robuchon相對係比較傳統、穩陣啲,主打嘅係一致同穩定,但其實喺唔同季節下、唔同嘅主廚、唔同食材下都可以保持風格一致,絕對係佢呢一個連鎖餐廳去到邊個國家都可以攞米芝蓮認證嘅關鍵,每一間法國菜各有風格,各有所好,因為每個人嘅接受範圍都唔同,所以好難定奪邊一間係香港之首。
Bread basket
服務方面,店員好詳盡講解每一道菜色,無論係每一道菜式嘅食材、佢嘅食法、菜式用嘅食材等,值得加分嘅係我女朋友第二次去嗰時係有啲趕時間,因為食法國菜閑閑哋可以食三個鐘,佢唔知可唔可以提出上菜快啲嘅要求,不過佢就喺Special tasting menu個到見到話”If you have a time constraint, please let your waiter know when you place your order”,所以佢就同職員講,結果真係上菜速度比我同其他朋友快,無論係主菜定係甜品都比我哋快上,所以最尾可以趕上食完甜品就走,唔知其他法國菜餐廳可唔可以咁做,不過呢一間米芝蓮三星嘅餐廳就做到,唔止係食物出色,服務都係點對點。而且店員會留意客人嘅用餐進度,會調整上餐速度,但又保留適當嘅空間,唔會好似某啲餐廳咁長期有職員望住我哋食飯咁。而基本嘅細節都做到,好似菜式同菜式之間都會換一次餐具。另外每次服務員都會幫客人打包麵包,但佢留意到我同女朋友去食同一籃,而我朋友同佢媽媽係食另一籃,佢識得主動將兩籃麵包分開打包,係非常細心嘅舉動。
聽講餐廳嘅sommelier非常專業,對於wine List同pairing非常熟悉,不過呢兩次都係食晏晝,同埋唔係特別日子,所以就冇試到酒,下次可能係好機會。另外如果慶祝生日,可以訂枱個時預留佢哋嘅招牌朱古力榛子蛋糕,而且店員會主動幫你影相。

環境方面,L'Atelier行時尚型格吧枱嘅路線,雖然佢冇好似petrus嘅海景,佢都唔係五星級酒店嘅餐廳,不過我係坐吧枱位,所以唔需要好注重禮儀,可以好似平時喺酒吧咁邊食邊傾偈,亦都可以同店員交流,而且可以觀看到上餐同埋廚師料理嘅過程。而餐廳嘅廚房抽風做得非常之好,因為喺吧枱位,但完全問唔到廚房傳出嚟嘅香味。另外我覺得吧枱呢度影相唔錯,因為每張枱都有獨立嘅射燈,因為有好多法國菜餐廳可能注重氣氛,所以燈光就唔算充足。

總結呢兩次嘅用餐體驗都唔錯,可以喺休閒嘅氣氛下品嚐到米芝蓮三星嘅法國料理,出品穩定,喺一場味覺同埋視覺嘅享受、一餐色香味俱全既法國盛宴。雖然主廚Robuchon已不在人世,但佢嘅精神同埋創造菜式都會廣為流傳、流芳百世。
👅味道: 9/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $780-1000pp (服務費: 10%)
2022-07-17
$1000 (Lunch)
Butter
Amuse Bouche