jellybunnyyy
Level 2
2017-01-11
1K views
Follow
銅鑼灣向來都係foodie嘅天堂,而登龍街嘅永安中心更係美食嘅集中地,中日韓三地嘅美食通通都可以喺呢度搵到!小妹誤打誤撞發現咗藤之宮誠太郎商店,因而決定一試,無諗過竟然會有驚喜!一撘升降機去到22樓,見到門口嘅大menu就俾佢吸引,另外見到有鐵盒蒸生蠔食,咁誘人嘅蠔又點可以錯過呢,唔食真係對唔住自己!哈哈點知一食就食上癮,而家呢度就成為咗我嘅飯堂同埋見朋友的聚腳點。

食物:

呢度嘅lunch set係星期一到星期六都有供應,包茶碗蒸、沙律、漬物、味噌湯,唔收加一,白飯更係任添,每款$100。本人覺得以咁高嘅食物質素同服務態度而言,$100真係值得。
燒赤魚定食
小妹同屋企人額外叫咗鐵盒蒸生蠔 (每隻$38,最少叫3隻),店員哥哥隨即攞咗個好似月餅盒嘅鐵盒出黎,將四隻蠔放入去,再加少少聞都已經覺得好香嘅清酒調味,合埋個蓋蒸三分鐘就有得食!由於用嘅蠔係兵庫縣一年蠔,所以呢d都依然蠔BB,食落好嫩,好creamy,食完隻蠔再飲埋d汁,好清甜好贊。本人覺得清酒係提升咗蠔本身嘅鮮味,令呢隻熟咗嘅蠔變得比生蠔更加好食,絕對值得一試!
鐵盒蒸生蠔
至於另外喺大餐牌叫嘅(北海道產)燒赤魚一夜干亦非常不錯,鹹香鹹香,魚肉質感實得嚟又幾彈牙,配蘿蔔蓉同白飯/佐酒一流。半條價錢為$88。

環境:

餐廳採用半開放式的廚房,客人可以望住日籍廚師一手一腳咁燒魚、煮飯,感覺不錯。除此之外,由於餐廳喺22/F,所以景觀相對比較開揚,環境舒適,適合同朋友、屋企人傾計享受。

服務:

店員好親切,好有禮貌,同時亦好醒目,自動自覺加茶同埋解釋食物的做法,貼心得嚟又好專業。
Ratings