2019-05-30
旅行返來,最想食既就系住家飯,無奈晤得閒煮,諗住出街食,揀一間冰室炒幾味小菜醫下肚。開在朗豪坊附近的荷里活冰室,選擇豐富的menu成功吸引左我地。餐廳分樓上樓下兩層,樓下full左,我地上左二樓。卡位設計,環境舒適。小菜有N種選擇,價錢又好實惠,超值晚市套餐,更是做緊特價,配白飯及老火湯,仲可以加配野飲。是日老火湯系粉葛鯪魚赤小豆,煲得好甜夠火候,正好岩我地去濕下火氣。白米飯也是大大碗泰國香米。粟米青衣魚柳,魚柳大大舊,肉質厚實,用料不俗,份量也都十分滿足,送飯一流。鹽焗雞,肉質入味嫩滑,一d都晤鞋。風沙豆腐,外脆內嫩,輕輕一咬就是嫩滑的豆腐,不過如果整大粒d,可能更有口感。蒜蓉粉絲蒸斑頭腩,最愛食魚,尤其系海魚,有營養又晤肥,至鐘意佢地用蒜蓉蒸,加上粉絲超夠味!斑頭腩的肉質鮮美,用料不俗,實實在在。咁好送,令人想食多碗飯。
白米飯也是大大碗泰國香米。
鹽焗雞,肉質入味嫩滑,一d都晤鞋。