2020-11-08
聽聞深水埗有間出名嘅街坊餃子店,餃子一流,一於同家姐去試試。 鋪內位置唔算大,簡簡單單,幾張細枱,坐得都舒服嘅。煎餃套餐係必點,事關老闆做到即叫即煎,非常有心。 洋蔥豬肉餃子,紫洋蔥配新鮮豬肉,真係冇得輸,入口充滿洋蔥及豬肉鮮味,多汁又juicy,熱辣辣,停不了口。另一款雲耳椰菜豬肉餃子,材料豐富,隻隻飽滿,爽口又脆身,百吃不厭。配有日式住家牛蒡飯糰,新鮮健康又有益,充滿日式風味,跟餐仲有一杯飲品,凍鴛鴦回味無窮。店內有車仔麵餐供應,配料有數十款之多,仲可以揀牛骨或豬骨湯底,叫咗豬紅、牛腩及鮮蝦雲吞米線試吓。 每款份量適中,豬紅有鮮味,牛腩炆得入味,雲吞內有鮮蝦及香甜豬肉,味道可口,湯底亦夠清甜,米線就略嫌煮得有點過稔。 下次可以試吓菠菜麵,應該幾好味。我地仲叫咗個麻辣豬肚,豬肚夠稔身,麻辣夠惹味,作為小食,非常討好。另外一款酥脆炸肉丸,做到酥脆甘香,但味道可以有肉味及有咬口,便更出色。仲有必食嘅日式手作芝士蛋糕,原來老闆太太係日本人,出品當然夠地道,蛋糕入口,立即感覺到嗰種超幼滑細緻質地,creamy中滲透出濃香芝士味,一試難忘,果然不負衆望。