2021-04-19 74 views
之前睇過yellopenrice介紹,就已經對呢間閨•家印象好深刻,覺得呢家人好warm。見到個媽媽因為個女對味精敏感,所以煮嘢堅持唔用味精,間餐廳所有菜式都係無味精既,出去食得多,都想食翻啲健康啲屋企啲既野食,所以就黎試下la🤤雖然話係冇用味精,但係所有嘢都係真材實料,食落絕對唔會淡茂茂。呢度最招牌既應該就係佢既老火湯、豬扒、蓮藕餅、手工麵,同埋豬手。同埋見佢都出左啲新菜式,望落都好似幾吸引👍1️⃣手剁香煎蓮藕餅紫薯麵($45) 我就係衝住佢個紫薯麵而黎既😍見到yellopenrice 介紹果陣已經覺得好特別好想試。從來都未見過紫薯麵,成碗麵都係紫色既,連個湯都染到紫左🤩佢呢度既手工麵有得揀紫薯、甘筍同埋菠菜麵,全部即叫即製,冇落防腐劑,只係用麵粉同蔬菜汁調配而成。  紫薯麵食落就冇乜紫薯味,不過成碗都係紫色既感覺好特別,口感係偏硬啲啲,唔會一夾就斷,麵既份量好多,食極都未食完😂好正,下次想試埋佢既甘筍麵。  蓮藕餅有兩大塊,佢地既蓮藕全部都係人手刨絲既,入面食到一絲絲既蓮藕,唔會太碎食落好爽脆。蓮藕餅每塊都煎得好香,調味鹹香,夠厚肉,加埋爽脆既蓮藕絲係入面,好正😋

1️⃣手剁香煎蓮藕餅紫薯麵($45)

手剁香煎蓮藕餅紫薯麵
手剁香煎蓮藕餅紫薯麵