2014-06-06 1719 views
作為屯門人, 最近而又最多不同野食的地方可算是元朗了. 這天沿著B仔的大渠來到了嘉兵衛. 小小的日式風格門面, 當走近看其餐牌, 即有店員推開趟門出來招呼你.因為深色玻璃的緣故, 在店外不容易望到入面. 但就貼左幾張雜誌介紹此店的內頁.由日本人夫婦主理, 主打家庭風日式料理, 不像市面多數的主攻刺身sushi的食客.  兩小口的晚餐就此定了. 推開趙門, 有20個座位, 如果坐滿人可能會迫D, 不過呢日時間尚早, 只有2位食客. 反之kitchen有2位cook, 外場除了疑似老闆娘, 還有2位waitress. 所以我地一坐底, 即彷彿得到熱烈款待及 水各一杯.涼住冷氣睇其menu, 實在選擇不多, 但有定食, 麵及小食. 可惜冇圖片的關係, 我地諗左一陣, 一人揀左一款小食. 呢個時間服務員拎左滿是食物相片的板子出來, 續一介紹. 其實一早有圖片係menu方面多了. 不知道是否為了增加和食客間的互動而咁做. 而的確, 有人介紹, 揀食咩又係快D GE.首先是小食, 點了厚切牛舌燒:幾十蚊, 遠看得2片,  真係有D失望, 因為牛吞仍本人至愛之一, 2個人咪得一人一片??一食, 滿足
作為屯門人, 最近而又最多不同野食的地方可算是元朗了.

兩小口的晚餐就此定了.

厚切牛舌燒
首先是小食, 點了厚切牛舌燒:
一食, 滿足了! 其實這牛舌切得勁厚, 如果薄切咪多幾片LO? 所以得呢2片, 都OK啦!
味道方面是惹味的咸, 很是適中, 點埋旁邊的汁, 很帶蔥香.
口感方面冇得頂, 因為我試過幾次厚切的都非常"林滋滋", 實在不太喜歡. 但這一份非常彈牙有咬口. 超正!!
芝麻雞亦: 一碟4隻亦, 全部單骨上, 所以有8件, 一眼看去會錯覺有好多隻. 不過單骨較容易進食, 所以幾好. 而滿滿的芝麻香外,亦加添了脆脆的口感. 唯一是雞亦太入味, 對我來說,多嚐兩件即感到咸左DD.
我男友即覺得好好味道! 哈
松葉蟹湯泡飯
松葉蟹湯泡飯: 看上去整碗都是湯似的. 男友說清清甜甜, 飯也剛好的口感, 不會泡到淋唒. 而當中的松葉蟹腳, 男友原以為一定會蟹柳而已, 誰知食到真蟹腳的軟骨, 讓他很是驚喜. 我嚐了一口,的確味道不錯, 清淡健康的感覺.
我點了的是定食, 所以先有MISO SOUP, 很多配料在當中, 讓我想起在日本吃懷石料理時的味道, 一樣, 喝多了也不會口喝, 才是正品!!
定食還配有3個side, 有南瓜蓉沙律, 份量少少, 很是美味, 甜甜的, 還有蛋醬. 正!
其2是炸帶子, 可以作為小食點選, 而作為side就有一粒咁多啦! 但都非常脆口, 內裡帶子還是很水潤的, 沒有炸到乾淨淨, 好味!
其3是芽菜波菜拌, 味道也不錯, 相片滿8張,所以冇張睇啦!
味噌豚肉飯
而我的Main是味噌豚肉飯, 這味噌較重味, 拌著飯食剛好, 單吃豚肉就會覺得好DD咸. 豚肉軟身. 個人喜歡食豬的belly, 所以整片肉口感上對我來說不夠大滿足啦. 但一定要說的是以上點的所有食物, 所以全清的, 第一次食街食野, 冇勉強, 碟碟清, 不用強迫自己不做大哂鬼! 因為真的很好吃!
紫薯雪糕
進餐過程不停為你加茶, 同收碟, 不會滿枱野. 最後點了個紫薯雪糕作結. 就像真的在吃紫薯, 但多了creamy細滑的口感. 原來男友好飽, 話只試一啖, 最後食得仲快過我, 得番4分1個陣先話:我夠了, 你食埋佢啦! ....真的笑死我.

既然咁好食, 下次再黎啦!! ^^

2014-05-22
$165 (Dinner)
紫薯雪糕
松葉蟹湯泡飯