2022-09-29
今日工作需要快閃觀塘,夜咗啲收工個肚打晒鼓,同事推介一間新餐廳,食完真心推介,講緊嘅就係呢間「壹.01」台式食品餐廳啦!鋪頭位於觀塘中海日升中心2樓,即係駿業街嗰邊。雖然店面唔算好大,但係好四正,店內係自助式用QR Code落單,方便客人慢慢揀。職員服務亦好有禮貌,重點係食物好抵食!🎈壹.01芒果魯肉飯 $58餐廳特別推介嘅芒果魯肉飯,多汁鮮甜嘅芒果🥭,配上熱辣辣嘅魯肉飯🍚,出奇地夾!餐廳句tagline「睇落小奇怪,食落好和諧」真係無講錯😂而且芒果同魯肉嘅份量都好多,絕對夠送飯有餘🤭🤭🎈特盛紫菜手撕雞便當 $77呢個就係我至愛💜,滑捋捋、香噴噴嘅手撕雞,配上大量蔥花同紫菜,食落又香又有層次感,真係正到無朋友!🤤而且飯入面仲有菜甫、西蘭花、椰菜、滷水面根等配料,又滋味又飽肚,呢個價錢性價比超高!細食嘅女仔可以考慮同人夾份食,咁就可以留下胃口食下面嘅小食啦✌🏻🎈芋泥肉鬆蛋餅 $39呢個小食我第一次試,幾驚喜😮軟綿綿嘅蛋餅香滑芋蓉,配上咸香肉鬆,味道好好!初初我有擔心會唔會膩同滯,但食落完全無,可以當小食咁同朋友兩份食😉🎈台北夜市小食併盤 $39小食併盤份量好多,有台式香腸、花枝丸、炸雞,
🎈壹.01芒果魯肉飯 $58
🎈特盛紫菜手撕雞便當 $77
🎈芋泥肉鬆蛋餅 $39
🎈台北夜市小食併盤 $39
小食併盤份量好多,有台式香腸、花枝丸、炸雞,每一款都有幾粒,一定夠食,而且係新鮮炸好上菜,香口又惹味😋呢個價錢,真係抵食到爆!
🎈手作芋頭鮮奶 (S) $38
奶香加上芋頭蓉非常襯,鮮牛奶質地又薄又滑,配街頭小食係唔錯的選擇~🥛
🎈雙檸冬瓜茶(M) $35
我自己就更加中意飲呢杯款冬瓜茶☕, 揀左少甜同少冰, 所以凍同甜度都恰到好處,而且好解渴,檸檬🍋清新感覺亦好突出。
事後睇返單,先發現食物比我預期中平咗😮原來餐廳而家做緊2:30pm之後落單有九折,特飲仲有半價😮😮😮嘢食好味仲要咁扺,絕對encore-able 🎖👍🏻