2016-10-26
今次慶祝媽媽生日,所以帶佢黎試試呢間韓燒,全費由我出黎孝敬媽媽。當日人流算多,不過好彩因為我地一早訂左位,所以一去到就已經有位,等都唔洗等~坐到埋位店員就馬上準備好前菜,有泡菜、芽菜、菠菜,味道上沒有太多特別之處,泡菜不算太辣,反而正合自己口味,不過泡菜都係要辣辣的先夠過癮!仲有一舊白色既蘿蔔,係我地討論緊係咪拎黎食之際,店員再三叮囑我地呢個係用作洗鐵板,唔食得架!真係少見少聞。鐵板都係好新好乾淨,上面有個大大抽油煙,店員拉落黎指唔好郁個抽油煙管,等佢好好吸走哂油煙令環境冇咁油。座位都係可以放雜物既置物櫈,近年都係好流行呢D多功能用具,對於韓燒店黎講算係不錯,可以防止衣物隨身物品都沾上韓燒既油煙味。每一個爐只有一隻夾,我覺得如果可以多提供一隻就比較好,生與熟的可以分開夾,比較衛生。首先係出面就拎左至愛既Lotte忌廉溝牛奶,任拎任飲,基本上市面韓系飲品都有,飲幾多就拎幾多喔!店員指因為晚市滿4人就可以送一客芝士年糕部隊鍋或韓式海鮮煎餅,我地就選左韓式海鮮煎餅,對於我地黎講芝士年糕部隊鍋份量未免太多,緊係留番個肚食其他好。韓式海鮮煎餅有D蔥有D魷魚,外圍燒得好香脆,而裡面食落煙煙韌韌,味
講開醬油,醬油不會一盤放在檯上比客人用,而係需要自行係出面公家位置自取,一般有豉油、辣椒醬、豆瓣醬、麵豉醬等等,唔知道既朋友可能仲以為點解一間韓燒店冇醬料提供,難道係齋燒齋食?
來到主食部分,點少得牛豬必食燒肉呢?
肥牛啊,牛柳粒呢D都係我至愛,呢到亦有唔少豬肉類,其他亦有海鮮以至羊脾與羊西冷,照顧不同朋友的愛好。
肥牛片切得好薄,薄薄一片,肥與肉的比例剛好,太肥則膩,太瘦則鞋身,因為薄身既關係所以好快就熟哂。
7點前入座每位連加一都係250蚊,都算抵食