小弟係乳豬迷, 所以此食店一直等緊機會去試, 終於, 就係今天了.星期四晚上六點去到門口, 第一個感覺係: 好似舊式燒味舖.入去裡面, 地方並不大, 而且, 冷氣亦唔太夠, 比較焗.看看餐牌有咩食先左度右度後, 叫咗四款嘢:1. 醬燒越南BB豬 (例牌) $138都話係乳豬迷, 咁點會唔叫呢. 例牌份量有 12 件, 其實即是四份一隻豬, 因為伙計話一隻有 48 件, 半隻有 24 件.雖然估到一定唔係即燒, 但上枱時仲熱辣辣, 乳豬皮脆卜卜, 而且零肥膏, 乳豬肉質感有咬口, 一啖食落去口感十分豐富.不愧為主打菜式, 推薦.2. 鹵水豬仔腳 $48份量比我預期中多, 有成十多舊, 室溫的溫度, 如果雪一雪佢會更好.豬皮爽滑彈牙, 如果酒味再重啲就再更好.3. 燒秋刀魚 $42一般貨色, 燒得十分乾身值得一讚4. 燒蒜香茄子 $28有生蒜蓉及炸蒜粒, 蒜香味很濃, 入哂味去件茄子到, 但落得比較多油(但油唔多件茄子又好易乾哂身, 好矛盾呢).估唔到要收加一, 埋單一共 $282總括嚟講, 如果你是乳豬迷的話, 此食店可以一試.

星期四晚上六點去到門口, 第一個感覺係: 好似舊式燒味舖.

入去裡面, 地方並不大, 而且, 冷氣亦唔太夠, 比較焗.

看看餐牌有咩食先
餐牌
左度右度後, 叫咗四款嘢:
1. 醬燒越南BB豬 (例牌) $138
因為伙計話一隻有 48 件, 半隻有 24 件.
雖然估到一定唔係即燒, 但上枱時仲熱辣辣, 乳豬皮脆卜卜,
而且零肥膏, 乳豬肉質感有咬口, 一啖食落去口感十分豐富.
不愧為主打菜式, 推薦.
醬燒越南BB豬 (例牌)
2. 鹵水豬仔腳 $48
豬皮爽滑彈牙, 如果酒味再重啲就再更好.
鹵水豬仔腳
3. 燒秋刀魚 $42
一般貨色, 燒得十分乾身值得一讚
燒秋刀魚
4. 燒蒜香茄子 $28
(但油唔多件茄子又好易乾哂身, 好矛盾呢).
燒蒜香茄子
估唔到要收加一, 埋單一共 $282

總括嚟講, 如果你是乳豬迷的話, 此食店可以一試.
2012-08-30
餐牌