2020-12-20
同男朋友路經太子,突然間想食越南菜,咁啱就見到附近有一間就狗衝去試吓啦。去到門口時發現好多人,仲擔心有冇位🤨,好彩大多數人都係等緊外賣,我哋唔駛等好耐就已經有位食飯💕。食物款式好多,河粉、檬粉、飯等等。午市連小食都有提供,啱晒我哋想試唔同嘅食物😌。我哋分別嗌咗生牛肉河粉、大蝦春卷撈檬、手作炸軟殼蟹米卷、越式香滑濃咖啡、凍越南椰子冰。生牛肉河粉 $42份量非常足夠,我一個女仔食有麵淨。牛肉嘅份量好多,上枱嘅時候仲係生牛肉,而個湯都唔係一般嘅清湯,好有牛香味喎😍。幾欣賞佢嘅芽菜、青檸、香葉係另上嘅,因為唔係每一個人都鍾意以上嘅配料。芽菜都要讚一讚,佢係銀芽,姐係無大豆又無根,好正。我平時唔會係街食芽菜,因為我淨係銀芽😂,依到都有真係估佢唔到。下次都應該會再嗌,好抵食!大蝦春卷撈檬 $66份量比河粉更多,男朋友食到捧住個肚走。撈檬粉既汁調味好好,唔會太鹹,唔會太酸,非常惹味,用嚟撈檬粉一流,增加食慾🥰。值得一讚嘅係佢嘅炸物,炸大蝦同炸春卷都係熱辣辣嘅,上枱時都要吹凍佢先食得入口🤪。大蝦已經開咗邊,起埋蝦腸,食嘅時候好鬼方便,唔使落手落腳去剝蝦殼🤤。多菜又多麵,都係個句啦,真係好抵食啊。手作炸
生牛肉河粉 $42
大蝦春卷撈檬 $66
手作炸軟殼蟹米卷 $76
份量比以上兩碗麵更加多😂,$76一份竟然比八舊米卷我,好痴線😍。米卷入面有好多好多嘅檬粉,好實淨,正常女仔嚟食呢八件已經飽咗😆。本身味道都唔錯,如果佢比埋啲醬汁我地點應該會再好食。下次會試下另一款米卷,希望佢保持到大件夾抵食🤪。
午餐跟餐 $10 一杯
左:凍越南椰子冰(有椰子粒)
右:越式香滑濃咖啡
飲品方面正正常常,佢用台式飲品杯去裝,就算飲唔晒都可以拎走。不過希望佢疫情完咗之後可以用返正常杯啦,支持環保呀嘛🤞🏻。
店員態度好好!我地仲見到有個檸檬水塔,應該係比等外賣嘅人同外賣員拎黎飲,貼心喎又❤️。
埋單$204(無加一)