2003-06-14
原來食o野都可以學到o野o既;o係呢度,小妹就學o左乜o野叫「弄堂」,乜o野叫「亞啦」喇---原來「弄堂」即係上海小巷o既意思,指食家庭小菜o既好地方;而「亞啦」係解「我們的」,而「亞啦菜」即係「我地整o既菜」,homemade是也。o既然講明係弄堂,當然好有o係屋企食飯o既感覺啦;細細o既舖位,冇乜花考o既menu,略帶口音o既老板娘親自招呼同介紹菜式,都俾到客人好家庭式o既感覺。o黎得呢度,當然會食個招牌菜肉餛飩啦:叫o左一碗淨餛飩($22),裏面有好多菜,肉也鮮味,應該冇落味精;餛飩皮雖然唔知係o米自家制,不過食唔到有鹼水味,okay啦。食o既時侯,真係諗番起細個o係屋企包菜肉餛飩果種味道;或者,呢D就係所謂「弄堂」:食o既重有一種親切同warm o既感覺。此外,重叫o左上海春卷($10一條),海哲蘿蔔絲拼牛腱($32)同埋酸辣湯麵($24)。春卷裏面有D雲耳,唔用o急汁而用醋點,另有一番味道。海哲牛腱反而麻麻地,細碟之餘,牛腱太乾身,又冇乜海哲。酸辣湯麵D麵身都唔差,不過冇乜湯;但酸辣湯都okay播,唔似其他只食得出醋同辣油味,呢度都幾足料,食到D湯料o既鮮味,唔錯。埋單兩個人
埋單兩個人只係食o左$8x(冇加一);呢個時候,最好去隔離晶晶整番碗糖水喇~~