老陳餅店係一間只賣戚風蛋糕嘅餅店,老闆應該真係對佢哋嘅戚風蛋糕好有信心,先至可以淨係賣呢樣😎 佢哋嘅戚風蛋糕無任何其他配料裝飾,每日新鮮出爐,賣點係用天然食材造出低卡、不同口味嘅戚風蛋糕,除咗我哋買嘅6款口味,仲有咖啡、柚子同埋抹茶,總共有9種口味🤩 老陳嘅戚風蛋糕非常綿密鬆軟,用手輕輕一壓,蛋糕都會慢慢回彈至本身嘅形態👍🏼 食落口感濕潤,唔會食到乾噌噌要係咁飲水,而且大部分口味都唔算好甜,蛋味亦都幾香濃🤤 •🥢 原個戚風蛋糕(芝麻) $70/個芝麻味係用上頂級黑白芝麻,所以芝麻味非常香濃,係其中一款我哋覺得最濃味最印象深刻嘅一款~👍🏼•📸 件裝戚風蛋糕 $14/件🥢 朱古力朱古力味用上日本可可粉,朱古力味幾濃,又唔會好甜😋🥢 焙茶焙茶用上日本宇治焙茶。老闆喺ig分享過,焙茶口味會隨住時間變濃😯 所以我擺咗2日先試呢隻味😝 第一下聞落有少少可可味,再聞就聞到好濃嘅焙茶甘香🤩 食落茶味都幾濃,帶微甘唔苦,但感覺比原味甜少少~🥢 原味蛋味香濃又唔會好甜👍🏼•🥢 伯爵茶🥢 香蕉 伯爵茶標榜用上twinnings茶葉;香蕉就用新鮮地捫香蕉。不過屋企人食呢兩款就覺得味道唔夠突出🙈

🥢 原個戚風蛋糕(芝麻) $70/個

📸 件裝戚風蛋糕 $14/件
🥢 朱古力
朱古力味用上日本可可粉,朱古力味幾濃,又唔會好甜😋
🥢 焙茶
🥢 原味