2017-06-06
前排同個朋友去咗長沙灣食咗一間「味道樂居酒屋」嘅日式料理餐廳。室內環境雖少,但枱面空間好寬敞,都唔會太過侷促。平日去都好多人,所以最好預早book枱。入面嘅擺設好有日式風格,裝修得唔錯。我地食咗個「鐵板芝士焗餃子$68」味道唔錯,面頭有一層香濃嘅芝士,咬落皮簿餡料豐富。而且仲係用鐵板,非常特別。「原保成田醬炭火燒鰻魚飯$128」可以話喺熱門推介。鰻魚汁非常入味,而鳗魚有成隻手掌咁大條,兩個人食真係好飽。「香炸日本池魚仔$48」外脆入軟,完全唔覺有腥味,再點沙律酱作配搭,簡直係叫小食最佳之選。「鹽燒厚切特上牛利$68」份量雖然少,但真係好食,好有覽燒味道,而且肉質又唔太煙韌。「黑蒜黑豚肉卷$48」份量都係比較少,但食落肉質好新鮮,黑蒜嘅味道配合得唔錯,調味合宜,令人一食難忘。