今日相約家人食下午茶,行經屋企附近商場,見到呢間鋪有下午茶食。之前有食過呢間鋪嘅晚市,都覺得幾正路, 估唔到佢有做下午茶, 所以決定一試。鋪面唔大, 算係乾淨企理, 樓底高有空間感, 光線也充足。下午茶非常經濟, 一個主食配一個配菜再加杯嘢飲, 都係賣40幾蚊,非常底食。我叫咗個四川擔擔拉麵, 配個鍋貼同埋一杯豆漿。 鍋貼一出場簡直係驚為天人, 真係有啲接近喺上海當地食嘅味道,肉汁豐富,皮脆肉嫩, 食落仲有 鮮甜嘅味道, 其他嗰啲乜嘢大王完全係冇得同佢比。 家人就叫咗個烤麩, 口感同味道就麻麻地啦。 擔擔麵湯底唔算濃郁, 不過都幾足料, 最重要係好大碗, 食完碗麵之後我諗晚餐都可以慳番。 最後嘅飲品,我叫咗杯桂圓雪梨茶, 味道好清香, 少少甜, 係清新嘅感覺。總括而言,呢間嘅下午茶cp值都幾高, 唯一可惜嘅就係要滿200蚊先可以簽卡。

鋪面唔大, 算係乾淨企理, 樓底高有空間感, 光線也充足。

我叫咗個四川擔擔拉麵, 配個鍋貼同埋一杯豆漿。

2018-12-18
$50 (Tea)