2025-04-29 605 views
今次係我第三次帶學生嚟呢間餐廳食飯,每次嚟都有新驚喜,今次嘅菜單依然令人印象深刻,菜式創意同傳統兼備,口味豐富又唔失平衡。以下係我對今次幾道菜嘅評價:竹炭豆腐一上枱就被呢道竹炭豆腐嘅外觀吸引,黑黑嘅豆腐外皮包住嫩滑嘅內裡,上面仲有脆口嘅碎料(好似係炸蒜或者肉鬆),口感好有層次。竹炭嘅加入唔單止令外觀特別,仲帶一絲清新嘅風味,配上底下的新鮮沙拉,清爽又解膩。同學仔都話呢道菜又靚又好食,係一道好適合開胃嘅小菜。麻辣西瓜呢道麻辣西瓜真係好有創意!西瓜切得好整齊,淋上麻辣醬汁,仲撒咗啲紅豆點綴,視覺效果好驚艷。西瓜本身嘅甜味同麻辣醬嘅辛香形成強烈對比,咬落去既清涼又刺激,紅豆仲帶少少嚼勁。雖然有啲同學覺得辣度稍為高咗,但大家都覺得呢道菜好新奇,特別適合夏天食,開胃又消暑。冰鎮咕嚕肉冰鎮咕嚕肉係今次聚餐嘅亮點之一!咕嚕肉本身色澤好吸引,裹上濃郁嘅糖醋醬汁,配菠蘿、青椒同紅椒,酸甜嘅味道好開胃。更特別係,呢道菜冰鎮過,口感冰涼又爽口,肉質嫩滑,菠蘿嘅清甜同醬汁完美融合,仲有一個金黃色嘅糖絲裝飾,增添咗幾分精緻感。同學仔一致覺得呢道菜好驚喜,同傳統咕嚕肉比,多了冰鎮嘅創意,特別適合熱天食。麻辣口水雞
竹炭豆腐

麻辣西瓜

冰鎮咕嚕肉

麻辣口水雞
麻辣口水雞一端上枱,濃郁嘅辣油香氣就撲鼻而來。雞肉嫩滑多汁,配上紅油、芝麻同紅豆,辣中帶麻,仲有啲微甜嘅回味,層次感好強。底下的薯片吸滿咗醬汁,食落去軟硬適中,增添咗口感上嘅趣味。雖然辣度對部分同學來說有啲挑戰,但鍾意食辣嘅同學都讚唔絕口,覺得呢道菜夠味又下飯。

小炒王
小炒王係一道好下飯嘅菜,入面有筍絲、木耳、青椒同炒香嘅花生,仲有啲炸過嘅食材(可能係魚皮之類),口感酥脆又鮮香。整體調味偏清爽,帶點微辣,炒得火候啱啱好,蔬菜保持咗脆嫩嘅口感,同花生嘅香氣完美結合。呢道菜雖然看似簡單,但味道好均衡,同學仔都話食起來好舒服,特別適合配白飯。

金銀蛋浸時蔬
呢道金銀蛋浸時蔬湯汁好濃郁,入面有皮蛋、鹹蛋同時蔬,湯底濃而不膩,帶一絲蛋香。蔬菜吸咗湯汁嘅味道,入口鮮嫩多汁,皮蛋同鹹蛋嘅加入令整道菜嘅風味更加濃郁。呢道菜畀人一種溫暖嘅感覺,同學仔覺得湯汁好適合用來撈飯,係一道好溫馨嘅家常菜。

避風塘鮑魚
避風塘鮑魚嘅賣相好吸引,鮑魚表面裹滿咗香脆嘅蒜蓉同辣椒碎,香氣濃郁。鮑魚本身口感軟嫩,同外層嘅酥脆形成對比,避風塘風味嘅蒜香同微辣好突出,配底下的沙拉,解膩又有層次感。呢道菜令同學仔都覺得好高級,係一道好適合宴客嘅菜式。

豆角
豆角炒得啱啱好,綠油油嘅豆角配花生、木耳同少許辣椒,口感脆嫩,調味清爽中帶點鹹香。雖然係一道簡單嘅炒菜,但火候掌握得好,豆角保持咗新鮮嘅口感,花生嘅加入令整道菜更加香口。呢道菜好適合配其他重口味嘅菜式,同學仔都覺得佢好清新,可以平衡成餐飯嘅味道。

話梅骨
話梅骨係一道甜酸開胃嘅菜式,排骨燉得好軟嫩入味,話梅嘅酸甜同醬汁完美融合,仲配咗橙皮絲,增添咗清新嘅果香。排骨外皮微微焦香,內裡卻軟嫩多汁,酸甜嘅味道令人忍唔住多食幾件。同學仔都好鍾意呢道菜,覺得佢既開胃又有特色,食起來好過癮。

炒通菜
炒通菜係一道好經典嘅廣式炒菜,通菜炒得好翠綠鮮嫩,配蒜蓉同少許辣椒,簡單但好美味。通菜嘅口感爽脆,蒜香濃郁,調味清淡但不失滋味。呢道菜雖然簡單,但好下飯,同學仔都話食起來好舒服,係一道好適合配其他菜式嘅配菜。

總結
今次嘅用餐體驗依然令人滿意,菜式唔單止味道出色,擺盤都好有心思,感受到餐廳嘅用心。相比前兩次,今次嘅菜單更加多元化,由創意菜如麻辣西瓜、冰鎮咕嚕肉,到傳統菜如炒通菜、話梅骨,樣樣都令同學仔讚唔絕口。特別係冰鎮咕嚕肉同麻辣口水雞,畀大家留咗好深刻嘅印象。整體黎講,今次係一次好愉快嘅聚餐,同學仔都話下次仲想再嚟,繼續探索更多美味!