2022-10-28
書湘門第第一間店舖係係港大附近,當年佢哋開幕之後其實都已經有唔少人捧場,今年佢哋就更加擴充到唔嘅地方都開咗分店。今日我就去咗位於奧海城嘅分店食飯,最近佢哋就快開業左10周年,亦都推出咗唔少新嘅餸菜。鐵板孜然牛肉鐵板上碟嘅時候,仲係熱辣辣嘅,牛肉入口唔會太過辣,煮得仲好入味添。肉質就偏向柔軟,入口有肉汁。酸菜桂花魚片依個桂花魚片真係好足料啊,魚片入口唔會覺得煮得太老,魚肉入口酸酸甜甜,非常之開胃。肥腸伴米線依度係佢哋新推出嘅菜式,肥腸入口有豐富嘅油脂香,外皮香脆。水煮牛肉米線平時食水煮牛肉好驚太油膩,好在今次呢個水煮牛肉唔算好膩,調味更加係調得非常之入味,入口有少少辛辣,非常之惹味。黃金蝦黃金蝦嘅外皮香脆,肉質彈牙,難得成隻蝦肉同蝦殼入口有香濃嘅咸蛋味,真係好正呀。水茶果有新鮮生果又有茶,入口好香茶香,又唔會太膩,同人share就岩曬。整體黎講,書湘書第嘅食物定價好親民,唔少菜式仲好高質添,唔怪得由十年前開業到依家一直有咁多客捧場。📍書湘門第 (奧海城一期) (大角咀)大角咀海輝道11號奧海城一期UG樓UG27-28號舖#奧海城美食 #奧運好去處 #hkfoodie#beautifulc
鐵板孜然牛肉
酸菜桂花魚片
肥腸伴米線
依度係佢哋新推出嘅菜式,肥腸入口有豐富嘅油脂香,外皮香脆。
水煮牛肉米線
黃金蝦
水茶果
📍書湘門第 (奧海城一期) (大角咀)
大角咀海輝道11號奧海城一期UG樓UG27-28號舖
#奧海城美食 #奧運好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday