2017-04-17 313 views
今日同好友一早出外行街食下午茶,行到腳都累了,要搵食晚飯既地方,上網搵到依間以花為主既餐廳,本身我地都好鍾意花,所以毫不猶豫就行過黎食飯,地方並唔難搵,係中央圖書館隔離既街道店門放滿各種唔同類型既乾花同養生花,可供觀賞同售賣,完全係女生們至愛雖然店內唔算大,但有種家既溫暖感覺,剛好今日係星期六,有live band係度唱歌,令現場氣氛更濃厚同輕鬆依度有set dinner、散叫小食同飲品可點,我地叫左要份set dinner同一客小食,set dinner 既飲品本身包一杯紅白酒,但我地唔想飲酒,所以轉左無酒精飲品首先先來餐湯同沙律前菜,餐湯係羅宋湯,飲落好香濃既蕃茄味,味道唔會過咸,而且又多料,幾好飲橄欖牛肝菌白酒汁意大利飯大啡菇一大片放係意大利飯面頭,上邊鋪左少許芝士碎,用力切開菇時,不斷湧出菇汁,入口好juicy又帶香濃既菇味,意大利飯軟硬度適中,食落有陣陣白酒味,因為用左橄欖油去煮成,所以食落唔會覺得有膩滯感,口感仲更加細緻軟滑美國肉眼扒 8oz肉眼扒配粗薯條,肉眼叫左五成熟,一切開確實帶有紅肉,因為我地時常係另外餐廳食到既五成熟牛扒都係全熟,食起來又難咀嚼又乾身,但依度煎既牛

橄欖牛肝菌白酒汁意大利飯
橄欖牛肝菌白酒汁意大利飯
美國肉眼扒 8oz
肉眼扒配粗薯條,肉眼叫左五成熟,一切開確實帶有紅肉,因為我地時常係另外餐廳食到既五成熟牛扒都係全熟,食起來又難咀嚼又乾身,但依度煎既牛扒熟度調節得非常好,食落軟熟又重牛肉味,啖啖肉又夠哂juicy,面頭既醬汁係黑醋醬,點埋一口食帶少少酸味同幾解膩,味道特別得黎又好味,粗薯條炸得外脆內軟,濃郁既薯仔味,值得推薦
美國肉眼扒
蜜汁雞翼
一客有四隻,面頭係滿滿既蜜糖汁,雞翼炸得好香脆,而且炸到入面既肉汁都鎖住左,連蜜汁一啖咬不斷湧出肉汁,好好食,味道口感整體上唔錯,只係略甜左少少,如可以減少一點甜味會更出色
蜜汁雞翼
玫瑰草莓芭菲
賣相已經拎滿分,同店內既花主題非常配合,入面亦相當多料,有忌廉、玫瑰味啫喱、呍呢拿雪糕、棒子、士多啤梨同海綿蛋糕,面頭仲放左玫瑰花瓣碎,未食之前已聞到好香玫瑰味,啫喱食落好重玫瑰花既清香味,士多啤梨又夠新鮮唔會酸,連埋其他料一齊食又香又好食,唔會感到愈食愈滯,係舒服既口感味道
玫瑰草莓芭菲
蘋果烤酥
平時去餐廳都好少叫熱甜品食,但今日突然想食蘋果,所以點左依款蘋果酥,入口酥脆香口,好濃郁既蘋果味,完全唔覺酸,焗得剛剛好,旁邊係呍呢拿雪糕配玫瑰花瓣碎,食完一啖蘋果酥再食一啖雪糕清一清,確實是滿足
蘋果烤酥
餐飲點左玫瑰鮮奶咖啡同凍檸檬茶,當中咖啡心型拉花非常有心思,味道香濃咖啡味之餘,仲有陣陣既玫瑰香,好好飲
玫瑰鮮奶咖啡
整體而言,係女生至愛既花花世界cafe,所有食物都有水準,價錢亦相當合理,不得不讚係甜品同飲品,完全無可挑剔,女生們一試就愛上,而且餐廳有部分乾花擺設,拍照的確唔錯,下次要再同朋友黎encore一下
$250 (Dinner)