2020-04-28 3984 views
好耐無黎過土瓜灣,今日知道夜晚會喺土瓜灣收工,於是就已經諗定食乜嘢好,諗咗一陣,就決定呢間上海舖,以前間中都會黎呢度幫襯下。疫情之下,一個人坐一張大圓枱,不過唔知點解老闆娘係都要屈我坐單凳,明明隔離嗰張有有背椅,冇人坐都唔俾我坐😭😭。講返正題,今晚叫咗小籠包、上海粗炒同埋豆漿。小籠包一籠4個,即叫即蒸,舊式上海舖嘅味道,好食,豆漿就一如既往嘅好飲,我鍾意佢唔太甜。不過好可惜個上海粗炒除咗算係少油之外,完全唔得。首先,雖然佢係熱辣辣上枱,但係一啲香味都冇,其次就係佢嘅用了,啲肉是偏肥,無肉味,最奇怪嘅係啲肥肉點都應該會有啲油香,但係佢就完全無,所以估計佢係用咗啲品質比較差嘅雪藏肉絲。總體黎講真係令我失望,浪費了quota。