我彈性時間工作,所以經常四出搵食,yoho mall開哂之後,唔洗問梗係逐間試。
我嘅宗旨係,即使明知有機會中伏都要試一次。點知就係咁唔好彩,好耐冇食過一餐咁垃圾!
我同同行嘅人,一人order咗一個lunch set:
$118 烤鴨肉pizza
$168 煎鱈魚西班牙火腿卷
對唔住 無影相 因為本來冇寫食評嘅習慣,亦都無影難食食物嘅習慣!
①先講跟餐薯仔湯,普通到唔想提,冇薯仔味,亦冇薯仔香。
②烤鴨肉pizza
嚟到我以為自己眼花,佢竟然用百佳裡面D熟食檔都可能好食過佢的超薄片煙鴨胸鋪喺pizza上面,就話自己係烤鴨肉pizza!唔係用任何方式處理過嘅鴨肉!而係煙鴨胸!傻的嗎?唔使個個都係食家丶你都尊重下自己個餐牌!有咩特色可言?我自己唔識買煙鴨胸鋪pizza?個crust冇問題,嗰醬比較鹹,佢其實搵第二啲無咁敷衍嘅toppings會好D。
③煎鱈魚西班牙火腿卷
呢碟垃圾我哋一度想退回去,未擺正個碟已經聞到一陣腥味,但佢係熟嘅。我真係冇誇張,佢哋真係唔識煎一條簡單嘅鱈魚!食唔倒任何帶出鮮味嘅seasoning,只係一路食一路覺得想吐返出來,因為佢仲用勁難聞、好似放耐咗嘅金華火腿味嘅級數嘅所謂"西班牙火腿",去包住呢舊充滿腥味嘅魚來煎!好恐怖!冇諗過呢D難食成咁嘅嘢可以喺呢種餐廳食到!我自己整得好味過佢一千倍!大佬!魚嚟咋!魚都未煎得好就學人開餐廳!?仲好似serve signature dish咁嘅plating!拌菜沙律同拌菜焗薯仔都落勁overwhelming呲芥末醬!要闢味定fusion?
④連咖啡都難飲!想順返條氣都唔成全我!唔使飲你手工咖啡,一般西餐廳嘅即磨都唔會淡成咁,你啲豆放耐咗?hea到爆!