2K
2018-10-18 1615 views
大埔友各自用自己方式到達現場,難得有機會聚首一堂。由我兒時起已好想親臨海鮮舫一睹風采,奈何一直無幾會。十幾年後終於緣份到喇,多謝雲姐賜我盛宴。多年來都以為位置遠離岸邊及後受周星馳食神影響,更深信不疑要駁艇才能到達。到這刻如夢初醒,原來座落於馬路邊,心裡傳來巨大噓聲囉!步入大廳那麼的暗呢?怪怪的粉紅色霓虹光管,那裡的夜店?找到自己的餐桌靜靜座下,嘆幾啖鐵觀音跟朋友們寒暄問候一下,耐心等候開飯。我最緊張都係今晚食咩餸,鴻運乳豬全體、上湯焗龍蝦伊麵底,唔洗連隻底字都印埋掛,好貼地喎,哈哈。富貴花炒帶子雙蚌,何為富貴花?富貴竹我就知。多子百花球、明星海中寶燉湯、清蒸珍珠躉、蠔皇金錢扣原隻鮑魚、明星極品燒雞、瑤柱珍珠雞、炸雷沙湯圓,炸湯圓,宮廷流沙飽?食完流沙就會飽?係咪真係飽架?永結同心、環球生果。我真係堅鍾意睇菜牌,經常有意外收獲,富娛樂性又有學術性,笑死我!程序依舊新人進場,著韓式古裝禮服?果真獨特。播片、演講、宣誓、切糕、錫錫、播音樂、乳豬進場,禮成!鴻運乳豬全體,都幾冰凍架喎,油膩感十足,皮脆一咬散碎,肉咸黏著厚厚肥膏,朋友們不太喜歡,又係我包底。上湯焗龍蝦伊麵底,不太清楚是那裡龍蝦,

上湯焗龍蝦伊麵底,不太清楚是那裡龍蝦,不過一定不是澳龍,見背上斑點估計係巴西龍。賣相好靚仔,龍蝦滿滿的疊得高高,見到已流晒口水,殺呀!

搶住一大束伊麵連上湯芡啜入口,臉色凝重,味淡腍劈劈,失望透頂,給我豆瓣醬撈撈,求其處理掉。幸運地龍蝦肉爽嫩鮮甜彈牙好味道,還有一絲安慰。朋友們厭麻煩,頭頭尾尾要剝殼的都不用,最後都要我出手全部消滅。

富貴花炒帶子雙蚌,富貴花原來是西蘭花,第一次聽。雖然只散發微弱暖意在室溫邊緣,不過西蘭花脆脆又有菜甜味,牽著軟滑帶子跟爽爽珊瑚蚌齊齊食,格外美味可口。暗灰色的桂花蚌邊皮就強差人意,咸咸的腍腍的。

多子百花球,多子在那?係蝦球裡面?還是滿盤百花球叫多子呢?仲咩又熄燈呀?烏燈黑火點食野啫?突然有個男人走出黎獻唱,似乎有點酒意,自 high 又聲沙,不知什麼來頭,不知何方神聖,一於懶理繼續享用晚餐。朋友們厭煎炸野熱氣又唔食,分多幾粒益晒我,多謝啊。跟兒時超群即食炸百花球不相伯仲,外外內內連埋個甜酸汁都幾乎一樣。皮脆肉實有蝦味,唔難食。

明星海中寶燉湯,其實我覺得人家大囍日子既菜名加入酒樓名唔係咁好囉,好刺耳!用返堆有意頭有祝福名字就開心舒服得多啦!我一個要頂三碗燉湯,唔想浪費,好好好。有什麼海中寶啊?冬菇、竹笙係菌類喎,只得海蔘及瑤柱,湯汁清甜過得去。

發生什麼事?燈光比剛才更黑,開著藍光燈加閃燈,連條魚都影唔到。再播埋碰碰聲的 disco 歌,幾班後生食客走出去跳舞,咩料呀?比我靜少少食下野好嗎?我好攰喇!清蒸珍珠躉,分到少少脊肉食,結實微甜,話晒啖啖肉,免強合格。

蠔皇金錢扣原隻鮑魚,似乎依度菜十分高檔喎,原隻乾鮑讓我雙眼發晒光!鮑魚外形討好,豪邁地整粒啪,鮑汁四射,彈彈嚥韌,鮑味鮮濃不得了,搭埋大大厚身花菇滋味無窮。

明星極品燒雞,微暖的體溫,咸咸滑溜嫩肉,濕巢雞皮,麻麻地。炸雷沙湯圓,煎堆跟雷沙湯丸合體,外面係香脆煎堆芝麻,裡面係綿綿湯丸豆沙餡,幾得意喎。
鴻運乳豬全體
上湯焗龍蝦伊麵底