2011-11-18 133 views
星期六不用上班, 難得有此一個機會, 而且又習慣了早起身. 於是, 就同太太去街市, 食早餐塈中午飯.大部份出名的街市熟食檔都品味過了, 所以, 有少少選擇的困難. 上來前, 心是想食點心的, 而林記又吃得多. 於是, 就決定試一試呢一間非常就腳, 一上扶手梯就會在眼前的釗記點心.其經營模式, 基本上是同林記一樣, 所以一來, 就要試一試佢地既排骨飯同燒賣, 可是一吃, 的確有天同地比既分別. 首先, 排骨飯, 份量是比較多比較大, 不過, 人家的是生米蒸飯, 記得, 連酒樓大日子都以生米`蒸排骨飯. 面對大埔墟這個排骨飯競爭激烈之地, 他們仍可賣出不是生米蒸的飯, 真的欠缺競爭力.而燒賣, 就比較好, 份量足, 味道美, 仲有大大隻蝦, 豬肉餡方面, 肥肉同瘦肉分配得好平均, 咬落有點回彈牙的力度. 此個小小點心, 值得一讚. 太太去了另一檔買粥, 她吃完了, 感覺好似不太飽. 那我就連忙叫下一個羅漢齋炒河, 而這個就是釗記的唯一不同之處. 叫河粉, 是因為服務阿姐的極力推介, 話今日來貨的河粉夠靚. 羅漢齋炒河, 是OFF MENU的, 店方炒

太太去了另一檔買粥, 她吃完了, 感覺好似不太飽. 那我就連忙叫下一個羅漢齋炒河, 而這個就是釗記的唯一不同之處. 叫河粉, 是因為服務阿姐的極力推介, 話今日來貨的河粉夠靚. 羅漢齋炒河, 是OFF MENU的, 店方炒得十分之清淡, 而且是純蔬, 無仿葷食品, 少少的豉油同茨汁吊一吊口味. 清清地, 感覺良好.

論排骨飯, 真是天同地比, 點心, 以燒賣計, 大家打個平手. 炒粉麵, 這裡的確是拿手的. 不過以整體相比之下, 我還是喜歡林記.
$29 (Lunch)