2020-12-06 1892 views
放工去咗尖沙咀行街,順便食晚餐,我哋揀咗食美麗華廣場嘅「Burgeroom」。尖沙咀實在太多嘢食,所以經過餐廳好多次,都淨係👀留意到個門面。原來餐廳面積唔細,而且有好多座位,裝修亦非常型格😎,頗有心思的。喺星期一晚上,餐廳坐滿八成人,人氣高高的!其實我好多年前食過餐廳喺銅鑼灣嘅舊舖,但都係呢年先對漢堡包有翻興趣🙈。短髮女店員帶我哋入座,仲好清晰講解落單流程👍。我哋可以喺位慢慢揀食乜,先出去收銀處Order,其後店員就會幫手送餐。題外話,餐廳免收加一服務費㗎。我哋要咗兩個漢堡包同兩款小食,晚市就冇做套餐,所以價錢一般般啦。我哋冇諗過啲漢堡包🍔有我塊面咁大個,超巨型😱。如果一早知,我哋應該只會嗌一個,因為都夠食,反而食多啲小食。菠蘿煙肉牛肉漢堡($98),加酸瓜片🥒以及蜜糖燒烤醬,每款配料各加$10。個人幾鍾意用上菠蘿🍍作為食材嘅菜式,而漢堡包我亦都鍾意加煙肉🥓。不過呢個包夾咗好多嘢,所以都好高,好難一啖食晒。我追加嘅酸瓜份量好多,幾抵食。特量芝士牛肉漢堡($110),特量芝士果然冇呃人,🧀車打芝士直頭遮住曬塊漢堡扒!漢堡扒幾厚身,亦算多汁。兩個包同樣用上🍅蕃茄同羅馬生菜,以及餐廳嘅自家製
菠蘿煙肉牛肉漢堡
菠蘿煙肉牛肉漢堡
特量芝士牛肉漢堡
特量芝士牛肉漢堡
特量芝士牛肉漢堡($110),特量芝士果然冇呃人,🧀車打芝士直頭遮住曬塊漢堡扒!漢堡扒幾厚身,亦算多汁。兩個包同樣用上🍅蕃茄同羅馬生菜,以及餐廳嘅自家製醬汁。上層嘅麵包正常,但下層嘅包就濕咗啲。
芝士旋風薯條
芝士旋風薯條($55),旋風薯條即係薯圈,唔係好多地方有得食,個人認為好食過幼薯條🍟。芝士份量唔孤寒,不過記得要趁熱食,如果唔係芝士就會凍咗,唔再流心。
蜜糖辣雞翼
蜜糖辣雞翼($60),🍗雞翼有六隻,辣味比蜜糖味出,但辣度唔會太勁,我都食到。雞翼唔算太熱氣,幾好。
凍玫瑰朱古力
凍玫瑰朱古力($44),凍朱古力好大杯,但個杯有啲似茶記嗰啲,冇乜造型可言。🍫不過朱古力味道濃郁,冇溝水,而且玫瑰味輕輕咁滲出來🌹。
總括嚟講,估唔到食漢堡包都可以食到咁飽🤰。諗落餐廳以漢堡包店來講環境算係好舒服,又可以慢慢坐。另外,餐廳有用隔板將每張枱隔開,食客就可以安心進食。
2020-11-16