2017-09-21
舊同學聚舊,我哋兩個大埔友決定出去大埔墟搵食。去到廣福道,見到間西餐廳,門面其貌不揚! 夜晚八點半,望一望入面都有九成客,應該唔錯呱。門口有餐牌,啲野又幾啱食,就入左去。入面係平民西餐廳裝修,牆上掛住啲啤酒logo。西餐廳有對中式對聯。墊枱餐紙有兩款推介菜式,而今晚咁啱呢兩款都有做晚市套餐,就叫嚟試吓,唔駛諗咁多,一於叫B餐同C餐。頭盤可以揀迷你凱撒沙律 或 是日餐湯,老同學,大家都知對方「為食」,又鍾意試唔同野嘅嘢,每款各一,開心SHARE就最好啦~迷你凱撒沙律都做足本份,生菜、麵包粒、炸煙肉、芝士碎全部有齊。是日餐湯 - 忌廉磨菇湯磨菇味好香,都幾濃稠。好彩佢冇配麵包或多士,唔係真係會好飽。C餐 脆皮德國咸豬手配酸菜薯蓉$168,大部份客人都有點,而且係「巨」大份,仲要配薯蓉。表皮烤到好脆,脆卜卜。肉色紅嫩軟腍。難得酸菜都有三款,中間紅菜頭酸菜最好食,酸中帶甜。另外兩款就有啲過酸。B餐 12oz 美國安格斯肉眼扒配芝士煙肉焗薯$208,又係「巨」大份,我覺得佢唔只12安士。表面冇燒烤烙紋,感覺有啲失色,而且偏鹹。但因為呢塊扒有部份係牛膏,加上安格斯牛本身牛味濃,牛味特別出。裏面保持
迷你凱撒沙律
是日餐湯 - 忌廉磨菇湯
加$15可以配特飲,選擇好多。
加$18是日甜品 - 藍莓芝士蛋糕,叫左一份Share。都幾大件,藍莓醬入面有藍莓果肉,唔似藥水味,唔錯。
見到隔嚟枱個漢堡包,塊漢堡大過我拳頭,好誇張,下次要嚟食!
店員都係年青人,幾有禮貌,晚餐都唔駛加一!整體嚟講唔錯,試齊兩款招牌菜式又湯又特飲又甜品,每人二百零蚊,幾抵食。