Restaurant: Coucou Reserve (Taikoo Shing)
Offer: Cathay members can link a card to earn up to HKD4 = 2 miles via Card Linked Earn. T&C apply.
Terms & Details:
  • Members wishing to use Card Linked Earn must link eligible Visa and MasterCard credit and debit cards to their membership account.
  • Cathay members may earn Asia Miles with Card Linked Earn by paying for eligible purchases with Linked Payment Cards through Apple Pay, Google Pay and Samsung Pay. However, Cathay members will not be able to earn Asia Miles with Card Linked Earn with third party platforms such as Alipay, Wechat Pay and Paypal.
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1mile dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
  • Asia Miles will be credited to members’ accounts 10 working days after each eligible dining transaction. .
「湊湊火鍋‧茶憩 (甄選)」竟然開咗新分店就喺公司附近嘅太古城🥳 一上到5樓已經見到大大個COUCOU燈牌嘅大門,成個裝修個感覺都比較奢華✨係新派嘅台式火鍋店,注重空間感同埋時尚感嘅設計,每張枱枱等等都超闊落,新店亦有包廂好有私人空間感👩🏻‍🤝‍👨🏼 坐得非常舒服,店員亦好足夠而且好殷勤,不時走埋嚟睇吓你有咩需要介紹啲野點樣食又會幫你睇吓你個鍋底有冇燶幫你攪攪個底佢,招呼周到💯🍲鴛鴦鍋底臺式麻辣鍋 $138紅顏花膠雞鍋 $138麻辣湯底兩個湯底都超級足料,麻辣紅湯一嚟到裏面有好瀂老豆腐同埋鴨血仲已經勁入味😍 重點係鴨血豆腐無限添加架添😱花膠雞湯裏便啲雞係一粒粒好滑嘅低皮脂雞肉,除左花膠有好多大大粒冬菇,雞髀菇仲有鮑魚仔添😳 啲火鍋料未嚟已經大把野食住先🙈 店員叫我哋不一碗雞湯飲咗先,個湯好濃郁雞湯味同比較杰身,感覺有啲似花膠魚肚羹,有滿滿嘅膠原蛋白 😋🐖伊比利亞黑豬肉 $138豬肉片係粉紅色,油脂分布得好好,超多雪花紋🤤 每一片都非常薄切,滾兩滾已經食得,肉質超嫩👍🏻🐟芝麻斑魚片 $128呢間分店以鮮活海鮮為主,所以點都要叫份海鮮試吓🙈擺盤已經砌得好靚有兩個肉色雪白魚肉花球,肉質非常嫩

🍲鴛鴦鍋底
臺式麻辣鍋 $138
紅顏花膠雞鍋 $138

🐖伊比利亞黑豬肉 $138

🐟芝麻斑魚片 $128
呢間分店以鮮活海鮮為主,所以點都要叫份海鮮試吓🙈擺盤已經砌得好靚有兩個肉色雪白魚肉花球,肉質非常嫩滑,記得要盛住佢嚟
滾,唔係就好易散晒搵唔番😆魚肉好鮮味

🐧企鵝丸(墨魚漿製)$59
勁得意😍 好似有六隻企鵝企咗喺冰河上邊咁😆 企鵝丸其實係墨魚丸嚟,有魚糜墨魚肉同豬肉,食落口感勁又Q 又彈牙咁,食得出用料十足

🪴鮮活豆苗 $58
呢個好抵,直頭有得玩又有得食🤣 成盤新鮮種住連根嘅有機活體畹豆苗咁上我都真係第一次見😳 有埋鉸剪同埋手套俾你自己即剪即淥✂️真正嘅鮮嫩翠綠,食落真係特別鮮嫩同香👍🏻

🥖 油條 $28
個油條同出邊嘅好唔同,識落覺得比較似食緊牛脷酥,口感好正,完全唔會有油益味,浸落個湯度一陣吸晒啲雞湯精華🤩

🥬 皇帝菜 $38
性價比高,因為一籃有好多😎 夠兩三人食

🍓 荔枝蝦球 $68
自己最鍾意呢一碟,個樣真係成粒荔枝咁🤭一咬開中間全部都係好嫩嘅蝦肉同埋蝦滑🦐個荔枝皮超級酥脆帶有少少鹹香,上枱記得要趁熱食

🧋冰大紅袍珍珠奶茶(小杯)$24
大紅袍嘅香氣醇厚,茶香豐富,珍珠粒粒都好Q彈牙又唔會死甜👍🏻

🧋雲朵絲絨茉香茶 $29
上面層milk foam 芝士味好濃郁🧀口感綿滑,芝士味嘅鹹香夾雜住濃茶嘅甘香

差唔多食完嘅時候,店員仲送咗兩樣嘢俾我哋🎁 一杯係土味菠蘿沙冰🍧細細杯係用嚟比我地解油膩,好清甜好解渴,然後仲送個甜品,係一杯酸梅果凍🍮入面仲有啲橙肉,又係幫助解油膩💯

📣📣📣
早烏優惠:下午6時前埋單及離座可享85折