2016-12-05 256 views
今日約左一班老友去深水埗食小炒,其實之前都去過深水埗比較出名既小炒店食過,朋友話呢間都可以既,於是就去試下啦一入門口,喂,個老闆都同幾多明星合照,明星都幫襯??甘係未真係堅好食,試下先一來鐵板魚上, 魚卜好食,夠爽脆,但魚卜份量太少。。大量蔥段絲椒鹽九肚魚,味道剛好,但朋友略嫌味淡,但我鍾意九肚魚點埋佢個汁來食,個汁即喼汁,所以味道變得剛剛好。招牌龍蝦糯米飯龍蝦鮮甜,糯米飯份量都多,我們一行6人,一人都分到2碗幾,但龍蝦同糯米飯本身都帶濕,加埋兩種味道好似唔係好夾。最最最要讚就係今晚主角杏汁豬肺湯杏汁味濃,略帶甜味,本身麻麻地杏仁味既我都覺得可以接受鐵板聖子,正,上枱時用酒淋落聖子上,鐵板即時火光紅紅,影相呃Like 一流,落酒令聖子更鮮甜,但份量少,得3隻最敗筆就係個焗魚腸,入口好硬身,有落果皮僻味,但總之口感好差。。

招牌龍蝦糯米飯
最最最要讚就係今晚主角杏汁豬肺湯
杏汁味濃,略帶甜味,本身麻麻地杏仁味既我都覺得可以接受