2021-10-06 642 views
好耐冇去中港城,嗰度比我嘅印象除咗喺度返工嘅人流和坐船去大陸和澳門嘅旅客,就唔多遊人和食肆。上星期六晚居然比我喺二座平台找到有幾間新開食肆,睇落唔錯咁,其中一間係食台灣料理嘅餐廳,正在試業中。那裏地方寛敞,座位舒適,柔和粉綠色座椅感覺好young, 更用QR code自助點菜,走年青人路線,感覺輕鬆自在。食台灣嘢當然要食番啲地道食品,於是我哋分別叫咗三寶(牛筋、牛腩和牛肚)紅燒牛肉麵和台式紅燒五寶(滷水牛展、牛筋、牛腩、雞翼和豆腐)大拼盤配滷肉飯。食物一上枱就被嚇親,份量勁多,三寶麵大大碗,除咗有三寶外,還有小棠菜、紅蘿蔔和白蘿蔔等蔬菜,還附有三款涼菜。而個紅燒五寶滷肉飯更加嚇人,每樣食材均有三大件,一人晚餐份量其實足夠兩人食有餘,真係大件夾抵食!滷水汁調教得宜,不會偏鹹或過淡。牛展、牛筋和牛腩炆煮得非常軟淋而且入味,尤以牛筋最正,淋得嚟有糊口感覺,骨膠原豐富。滷水豆腐索晒啲滷水汁好滋味,雞翼也不錯。麻辣紅油水餃微辣開胃,每隻都脹卜卜,$28四隻都幾抵食。珍珠奶茶粒粒珍珠煙靭有咬口。台灣啤酒冰凍透心涼。

麻辣紅油水餃微辣開胃,每隻都脹卜卜,$28四隻都幾抵食。

珍珠奶茶粒粒珍珠煙靭有咬口。

台灣啤酒冰凍透心涼。

2021-10-02
Type of Meal