2021-09-03
我本身好鍾意食冬甩,經過中環街市時望到店舖櫥窗放咗好多大大個的冬甩,於是都停下來望賣相和價錢,雖然造形似冬甩,外面的確有朱古力薄脆皮,但內裡係鬆餅,所以真正係叫冬甩鬆餅。服務員都向我介紹有4款冬甩鬆餅:綠茶紅豆冬甩鬆餅、香蕉冬甩鬆餅、藍莓冬甩鬆餅、朱古力冬甩鬆餅,每件劃一價錢都係$20。因為買6件只係$88,結果我就買夠6件冬甩鬆餅試下,起初以係6件放埋一個盒,但原來係分開各2個和4個一盒,雖然包裝精美,但覺得有啲唔環保。付款時可以用Openrice Pay俾錢,掃個code就得,真係好方便👍🏻。我買曬4個味,再加朱古力和藍莓一共6件,全部都係大大件,望住都想食,不過未影相已經俾人食咗幾口香蕉味,所以無影到香蕉味個外貌。我係綠茶控,揀左綠茶紅豆冬甩鬆餅試食,朱古力薄脆皮真係好好味,甜度適中,咬住時又唔會好易跌落地;鬆餅夠綠茶味,唔硬唔會好乾,整體係好,食食下已經好快食晒😂。至於其他味道評價,由於分咗俾人攞走,所以未寫到,等下次我再食會再寫下食評😋。