海膽汁焗扇貝
燒海鮮實在係好開心的事, 海膽汁焗扇貝仲要係大大隻, 好厚肉. 未試過海膽汁配扇貝食, 鮮上鮮, 味道都夾配, 唔怪之得拎獎啦, 食到我地舔舔脷, 大~滿~足~. 而且洗得好乾淨, 我都好放心大口大口食.

塔門招牌海膽炒飯
另一海膽系列的菜式, 海膽及飯都份量十足, 食到好飽. 果然塔門係出名食海膽, 好多菜式都用上海膽.

蒜茸汁燒老虎蝦
燒老虎蝦外層脆, 肉質卻鬆軟香甜, 一點也不乾身, 火候剛剛好. 蒜茸汁帶甜不嗆. 回家後口裡還是充滿這個蒜茸汁燒老虎蝦味, 令我回味無窮.

蒜蓉炒雜菜
看來好普通, 其實係炒得好好, 可能因為夠鑊氣.蒜味好出, 雜菜很爽脆可口, 但如果大碟點就更開心啦.

塔門艇仔銀針粉
銀針粉, 好少地方有得食啦, 這個粉實在真係夠曬地道啦. 我細細個已經好鍾意這個粉, 細細條, 好易食. 飲啖湯底, 我感受到漁村的風味…….鮮甜可能來自冬菇和蝦乾, 還有一些調味料, 但我食唔出呀. 飲完d湯又唔會口乾啊, 幾好幾好.

燒茄子和燒原條粟米
茄子和粟米, 一些看似豪不起眼的燒物, 我又好想食下蔬菜, 所以雖然好飽都想食. 燒茄子吃起來茄子外酥內軟,蘸上五香粉,少少辣, 好味。燒原條粟米, 也不錯, 如果附上牛油就更完美.

塔門紫貝天葵
做一杯涼茶都咁認真, 真材實料, 傳統涼茶配上用燈泡型的膠樽, 像中西合壁, 內外兼備. 涼茶口感微酸又有帶甜, 很清新, 大大減低膩感, 實在好合適食串燒飲. 下下火.

塔門手打拉茶
和塔門紫貝天葵都是一樣, 用燈泡型的膠樽盛載著. 這個拉茶不是茶餐廳那種口味, 又不像馬拉口味, 係介乎於兩者之間, 入口香滑唔會太濃亦唔太甜. 唔知道手拉茶係點沖出來呢~