2018-06-14
位處旺角心臟地帶嘅餐廳,除咗裝潢要別具一格之外,食物質素絕對唔可以失禮,更重要是時間方面,因為喜歡旺角的一定大都是夜鬼。而呢一晚嘅餸菜質素可以話係非常上乘。這兒的裝修很有台式小店的感覺,令喜歡台灣的小弟特別有FEEL要食到傳統而正宗嘅麻辣雞煲一啲都唔容易,呢度嘅雞煲由名廚炮製,香味十足,而雞本身亦具有濃郁嘅雞香味,加上秘制辣汁,極為出色。雞經撈均後會散發出濃重的油香,而雞肉較幼身和嫩滑的,被雞的香味重重包圍,令人想一吃再吃!雞煲制作嘅時間其實是好考功夫,令到肉質夠燉夠熟但又唔老火,入口軟滑,值得一讚那種雞肉的甜香先拼發出來,整煲雞煲又變了另一種味道,很特別。不過這煲雞煲我們是二人同吃的,侍應也有幫我們分,令我們吃得更輕鬆。而我們分到最尾的時候,侍應一直在旁邊看著,等我們弄好便問我們是否需要加湯,服務態度不錯。之後加上湯水,可以點一些火鍋的食物豬紅質感鬆軟,香味濃郁,果然係選料出眾。豬紅喛鮮甜而透徹見底,配上湯味更濃郁而有層次,滋潤無比。最邊邊其貌不揚的是炸豆卜。豆卜上的炸粉十分薄,但卻不會鬆散,輕輕的便可以把整磚豆卜夾起。而炸粉更有微辣的調味,外脆內滑。豆卜有如豆腐花般滑,豆味雖不算濃
之後加上湯水,可以點一些火鍋的食物
最邊邊其貌不揚的是炸豆卜。豆卜上的炸粉十分薄,但卻不會鬆散,輕輕的便可以把整磚豆卜夾起。而炸粉更有微辣的調味,外脆內滑。豆卜有如豆腐花般滑,豆味雖不算濃,但卻有滑進喉嚨的感覺。本來我不太吃豆卜,但這味豆卜是我很欣賞的菜式。
。