2022-04-25
✅洛奇冰室登龍街出左名就多餐廳選擇 今次就去左洛奇冰室朝早同晏就就係冰室既運作 但到夜晚就會同「滿粥」Crossover推出粥底火鍋😋有返晚市堂食就既刻去試一試佢啦😍🔆粥底火鍋套餐 $198 per one呢個套餐包左7款海鮮6款火鍋配料同三款蔬菜海鮮有沙白 細蜆 北寄貝 鮑魚 肉蟹 基圍蝦 魚片首先一上枱會係粥水做湯底粥水係以順德既做法 用日本珍珠米去煮所以零味精好清甜首先就放左啲海鮮落去食先 亦都有有提示每款海鮮煮既時間👍🏻🔹沙白 細蜆 同貝類:食得出好新鮮!唔落豉油都可以食到佢個原汁原味😋咸咸地,拆完肉再連埋殼入面果啖汁一下吸曬入口唔點醬都好好鮮味🔹基圍蝦 & 魚片:魚片30秒就好夾返起啦 十分嫩滑啲蝦都好彈牙 唔會滾到好鞋口🔹肉蟹 二人份既肉蟹每人有半隻都好多肉同膏 加左落去滾好有鮮味啊😋呢到既服務好好 有侍應會提你啲海鮮熟未見到你啲海鮮就快食完就會主動嚟上蔬菜料係粟米 南瓜同芋頭粒 放係湯底滾到最尾食粥一齊食㗎🤣至於火鍋料有得揀6款 有肉類丸類同蔬菜我哋就揀左響鈴 爆汁牛丸 肥牛 芋心丸 蘿蔔同津白🔹爆汁牛丸 芋心丸牛丸好有驚喜! 入面除左真係爆汁外入面係有薑蔥餡 食落都好
登龍街出左名就多餐廳選擇 今次就去左洛奇冰室
至於芋心丸入面竟然係芋泥😆😆
好特別😍
🔹蘿蔔同津白
呢兩款蔬菜可以增加個湯底既鮮甜味👍🏻
食哂火鍋料之後 就會上粥膽 芫荽 蔥 豬油渣 冬菜 菜脯同蛋汁
將全部配料倒入粥底 等佢滾返就可以食到鮮甜既粥啦
個粥吸收哂海鮮既鮮甜味 加埋啲冬菜同菜脯吊返啲味就啱哂啦😋