2019-03-13 29 views
今日落雨凍凍地途經銅鑼灣,朋友提意去打邊爐,上Openrice search下,見到有個雞煲好似幾好食,就咁我哋就決定去試下。呢間川式火鍋店「隨變火鍋」位於銅鑼灣登龍街,Sogo前一條街,十分就腳。上到去未到食飯時間,唔洗訂位都可以即刻入坐。餐廳位置都算多,連吧枱位置都有位可以坐,可以食雞煲,睇住廚師鐵板燒一串串出菜,又可以好快叫待應倒生啤出黎,吧枱其實都係唔錯的選擇。今次職員帶咗我哋去餐廳中間的一張枱,免強都睇到窗外好靚的街景,如果坐窗邊就好啦。枱上用平板電磁爐,唔小心摸到都會怕辣親,真係唔可以帶小朋友黎呢到食啊!!餐廳環境光猛, 空氣流通,直得一讚,呢到冇平時一般火鍋餐廳嗰陣火鍋味,應該唔會食到成身火鍋味咁出去~究竟隨變火鍋有幾隨便定可以隨時變?職員話我知我哋可以叫呢到出名的(1)以麻辣雞煲最為出名,雞煲以花椒、辣椒、洋蔥、大蔥等香料熬製,香辣兼備,吃光後,可加入平常的火鍋配料,如海鮮、牛肉、餃子、蝦丸、墨魚丸等(2)散叫一個鍋選湯底(清湯/鮮茄/麻辣/香辣/酸菜/饒咀),同時再叫其他野食亦得,雞煲變火鍋,火鍋變雞煲亦可~呢到比其他火鍋店特別之處為火鍋店都有串燒!~ 所以我哋比較貪

究竟隨變火鍋有幾隨便定可以隨時變?職員話我知我哋可以叫呢到出名的(1)以麻辣雞煲最為出名,雞煲以花椒、辣椒、洋蔥、大蔥等香料熬製,香辣兼備,吃光後,可加入平常的火鍋配料,如海鮮、牛肉、餃子、蝦丸、墨魚丸等(2)散叫一個鍋選湯底(清湯/鮮茄/麻辣/香辣/酸菜/饒咀),同時再叫其他野食亦得,雞煲火鍋火鍋雞煲亦可~呢到比其他火鍋店特別之處為火鍋店都有串燒!~ 所以我哋比較貪心,叫咗個雞煲+打邊爐野食+串燒,樣樣試下邊樣好食先~

餐廳好貼心,一早放定乾+濕紙巾俾我哋,如果需要調味料可以出去自己混醬。係混醬枱嗰到仲俾我發現有醬汁木耳俾我哋作為自取餐前小食。係一輪混醬之後野食好快黎到,職員細心幫我哋開多張枱放餸。

職員首先上咗飲品,再上個藥膳雞煲,個煲好大個,黎到我都嚇一嚇,咁大個鍋唔知兩個人食唔食得晒。一打開,香噴噴雞味四散。原來個煲都已經有好多料~半隻雞,冬菇,鮮菇,雞尾菇, 淮山,杞子等。

手打蝦丸真係好彈牙,仲有靚女職員好好人咁幫我哋落鍋tim!

雲吞皇,魚皮餃絕對係推介!

埋單仲送上甜品雪米池~yummi

原來十點之後黎仲平啲有85折優惠架,如果下次遲放工再過黎呢到都係唔錯的選擇!