行過中環街市附近,係中環砵甸乍街見到有春芳號,就同朋友試下,一人嗌杯嘢飲加塊toast。首先,我試咗佢哋嘅「玉荷青蘆蕾蜜」同「甘蔗青茶」,兩杯都係微冰同無糖。「玉荷青蘆薈蜜」見係no.1 銷量,就試下。佢係一杯清新嘅飲品,有著淡淡嘅蘆薈香氣,水果味幾濃,同茶底幾夾,唔會太甜,好解渴。而「甘蔗青茶」銷量排no.3, 係一杯清涼嘅茶飲,飲落去有淡淡嘅甘蔗味,微微地甜,好適合香港嘅炎熱天氣。呢杯冇第一杯咁甜,更加清涼。兩杯飲品都微冰微甜,好消暑又解渴。而佢哋嘅吐司選擇都相當多。我試咗佢哋嘅「芋泥肉鬆吐司」同「火腿芝士吐司」。首先,「芋泥肉鬆吐司」係一款台式經典嘅特色吐司。吐司切成薄片,入面夾著香濃嘅芋泥同肉鬆,一口咬落去,有著鬆軟嘅口感同芋香同肉鬆嘅絕妙組合,肉鬆店舖選用嘅係魚肉鬆,個人覺得豬肉鬆會再夾d。而「火腿芝士吐司」就係一款經典組合,吐司夾著多層火腿同芝士,烤得香脆,每一口都有火腿嘅鹹香同芝士嘅濃郁,芝士好多,芝士控食會好滿足。#珍珠奶茶 #香港美食 #台式茶飲

#珍珠奶茶 #香港美食 #台式茶飲