2019-09-26 499 views
今日媽咪唔係好舒服,我又放工放得晏,見佢唔係好開胃,所以帶佢去食粥!食粥好自然就會諗起這裡,因為這裡的粥類比較多!打開餐牌除左粥外,都見到有好多額外選擇,唔會只係得粥咁單調,媽咪選擇左特餐,再加腸粉,我就試下新推出的銀針粉!<皮蛋瘦肉粥> 聞起來有清清地的米香味,綿滑,細而不爛的粥,熱辣辣咁食好暖胃!加入瘦肉,皮蛋,油炸鬼與蔥花,讓清淡的粥加返點味道!<咸肉粽> 糯米飽滿有粘性,食起來煙煙韌韌有口感,但饀料只食到肥豬肉和咸蛋黃,豬肉實在太肥膩,令到周圍都沾上豬油,所以我將唔想食的全部挑走,只剩下3分2可以食!<蝦米腸> 腸粉應該熱辣辣先好食,雖然未至於凍,但已經扣左分,幼滑的齋腸粉混上咸香蝦米,再加蔥花,芝麻和醬油,味道都算可以!<家鄉銀針粉> 銀針粉圓碌碌,食落去韌韌地幾彈牙,配上肉醉,菜甫,蔥花和菇粒,雖然份量唔係好多,但清清地都幾好食!整體來講,粥的確係煮得唔差,新出的銀針粉都幾好,如果可以改善一下配粥小食的質素就更好!

Type of Meal
Dinner