2025-02-20
香港人成日北上食潮汕牛肉火鍋,早兩日行過白布街先知原來香港都有!一試之下,發現潮城除咗有唔同嘅牛肉部位做火鍋之外,重有啲潮汕特色小食同火鍋配料,非常特別!呢度有5款潮汕特色湯底,我叫左個清清哋嘅蕃茄粟米豬骨湯底,唔會蓋過牛肉嘅鮮味。🌟炸蝦餅炸蝦棗食得多,今次叫個炸蝦餅試吓。唔同同泰式炸蝦餅,佢食落好似用兩塊雲吞皮夾住啲蝦膠咁,炸得幾酥脆。蝦膠彈牙重食到原隻鮮蝦仁,足料👍🏻🌟牛肉- 匙柄 / 嫩肉兩款唔同部位嘅鮮牛肉各有特色。 匙柄脂肪含量少,紋理清晰,口感甜嫩無渣,入口柔軟又超彈。嫩肉色澤紅潤有光澤,口感清爽鮮嫩,肉味濃烈。🌟西班牙黑毛豬黑毛豬肉色澤好似牛肉咁,肉質鬆化,肉味濃得黎與眾不同,所以話食過黑毛豬其實真係好難返轉頭🤣🌟獅頭鵝肉丸鵝肉丸真係第一次食,味道同豬肉丸差唔多再濃少少,冇臊味,不過要提提大家食嘅時候小心爆汁🤭🌟魚皮餃食落唔似係急凍貨交來,外皮軟嫩,肉餡有鮮味👍🏻總結潮城用料夠新鮮,而且重可以食埋潮汕小食同滷水鵝等等,一次過港足哂潮人願望🥳建議可以約多啲朋友一齊黎,重可以叫多幾款牛肉試添!❤️
🌟炸蝦餅
🌟牛肉- 匙柄 / 嫩肉
🌟西班牙黑毛豬
🌟獅頭鵝肉丸
🌟魚皮餃
食落唔似係急凍貨交來,外皮軟嫩,肉餡有鮮味👍🏻