2011-01-19 1 views
幾個月無嚟, 咦......多咗很多台灣小食 有大腸包小腸啦, 台灣燒肉粽啦, 糯米腸等等 鐘情台灣地道美食嘅我......眼球震顫咁我去同嗰老細order:「唔該, 我要大杯凍冬瓜茶, 大杯咖啡凍 奶茶, 大腸包小腸, 同埋台灣燒肉粽。」老細答:「大腸包小腸唔賣啦, 因為個爐九點要熄先可以夠時間清潔, 不過我地星期六、日都係九點半先熄爐, 如果唔係就趕唔切收工。」我說:「哦, 咁好, 我要大杯凍冬瓜茶, 大杯咖啡凍 奶茶同埋台灣燒肉粽。」付款後, 我聽到個老細用普通話問一位正在洗 大腸包小腸機及以普通話為母語的男人:「可不可以把關機的時間改為十點?」普通話男人答:「怎麽可能, 我要十點半下班。」老細鴉雀無聲...鴉..鴉..鴉..鴉我認得佢係老細, 因為之前曾經喺now財經台睇過佢嘅訪問。鴉..鴉..鴉..鴉大杯凍冬瓜茶, 大杯咖啡凍 奶茶同埋台灣燒肉粽, 今次我要求多些冬瓜糖漿......唔......好好多, 但係糖漿開的始終沒有鮮製的好喝, 好像靈魂不在(┬_┬)↘反而老細介紹的咖啡凍 奶茶, 咖啡凍是黑啡加糖製成所以有濃香 咖啡味, 而杯奶茶的奶和茶味都沒有被咖啡去影響和
幾個月無嚟, 咦......多咗很多台灣小食
有大腸包小腸啦, 台灣燒肉粽啦, 糯米腸等等
鐘情台灣地道美食嘅我......眼球震顫

普通話男人答:「怎麽可能, 我要十點半下班。」
老細鴉雀無聲...鴉..鴉..鴉..鴉
反而老細介紹的咖啡凍 奶茶, 咖啡凍是黑啡加糖製成所以有濃香 咖啡味, 而杯奶茶的奶和茶味都沒有被咖啡去影響和混亂, 香Q口感與温潤奶香完全融合。
燒肉粽是台灣傳統米食之一, 這兒的粽餡有鹹蛋一隻、一小片鹵肉等等, 不過對它我有失望, 因為飯粒太軟pat, 什麽應有的香Q也沒曾發現過
$15一隻太過分了吧!我估應該是沉在水中等人買, 沉得太久之過
入口飯粒軟pat, 已經沒有再嚐第二口的心情了。還是下次早些來試大腸包小腸吧。
2011-01-14