2010-08-31 9 views
去Elements 咁多次,我們都沒有來試過這裡,人龍店嘛,所以都好難會排咁長隊會試.今次放假,買了2:40pm戲飛,本想到利苑飲茶,點之到利苑時約1:15pm,那些只對熟客熱情的receptionists, 望也不望下我們就叫我們1:30pm再來,好呀,我們頭也不回,直去夏麵館.都要等約十分鍾,不過都好過受人冷淡對待.入坐了一張四人小圓檯,好呀.餐牌和皇室堡那間有不同,無所謂喇,照點了我們二人的 favourites. 我們點了小籠包,排骨湯麵,酸辣海蜇,燻魚,紅油抄手等共五款食品.燻魚,呢度唔似鼎泰豐或金滿庭咁用倉魚黎做,呢度用鯇魚.一碟有五六塊,都唔算細塊,甜甜地都幾好味道.不過鯇魚比較多骨,但係肉質就滑點,所以和用倉魚黎做就各有千秋啦.排骨湯麵,上海的排骨並不是廣東人的排骨,上海的排骨是豬扒,一般都是用蛋漿腌過後炸一炸然後切件,與湯麵分開上,呢度的亦然,因為夏麵館主打的是麵,本著對它的麵的期望,可惜呢碗麵令我失望了.它太硬了,沒有一般拉麵的彈牙.豬扒也是一般而已.酸辣海蜇,來的是一小碟,$48一碟,係呢d小館來說算幾貴,可能海蜇來貨貴呢.呢度的海蜇是絲來的,配上冷酸辣汁,非常醒
酸辣海蜇,來的是一小碟,$48一碟,係呢d小館來說算幾貴,可能海蜇來貨貴呢.呢度的海蜇是絲來的,配上冷酸辣汁,非常醒胃,好味道.隔離檯見我們食得津津有味,都不忙點了一碟來試下呀.
小籠包,一籠四隻,幾好呀,份量剛好,d皮好薄呀,我兩次夾都穿了,湯本來好多可惜我夾穿了,就浪費了.小籠包內的肉都好鮮味.
紅油抄手,呢樣是我倆的 favourites dish. 從翡翠拉麵小籠包及鍾菜的紅油抄手,都做得出色.其實呢樣菜式能做得好,取決於兩個重點,一,個雲吞皮要超薄,二,個肉餡要滑而無渣,咁就好吸引了.另外如果能夠一煮起就上碟,就更加好.它的醬汁反而吳係最重要.呢度的紅油抄手都吳錯,個雲吞皮都夠超薄所以入口都好滑,不過肉餡就較肥,所以有口福但係就吳係咁健康.
總的來說,呢間店所以成為長龍店都有它確實的實力.有日睇雜誌,講及這間和其他同名的店是有分別的,在於這間是特許店,其他是上海的直營店.我兩間都試過,可以說,這間特許店比直營店更好味呢!

2010-08-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)