2017-09-06
呢個八月同九月,斷斷續續都放左好多日假,接近放假既尾聲,趁住平日無咁多人就帶埋女皇去嘆返個下午茶先呢度既teaset主題周不時都會轉,今期就係夏日海洋風~~女皇見到相都話幾精緻,咁就一於唔諗咁多,叫返set一齊食啦-首先黎到既係"薰衣草鬆餅配鮮忌廉及果醬"迷你精細既粉紫色鬆餅帶有淡淡的薰衣草味道,外層鬆化,配上忌廉同果醬食都唔錯之係三層高既招牌玻璃小屋都好快送上黎啦每層都擺放住精巧吸引既食物,每款都係一式兩份鹹、甜食品各5款鹹點:"烤蝦薄脆配牛油果莎莎醬"、"粟米白汁焗青口"、"葡式蜆肉迷你法包"、"蟹子番茄螺絲粉"同"煙三文魚米紙卷"甜點:"甜粟米吉士撻"、"五花茶凍配爆珠"、"紅莓芝士蛋糕"、"原粒西柚啫喱"同"松露拿破崙"其實每款既食物味道都唔錯,鹹點方面自己就最中意"蟹子番茄螺絲粉",蟹子脆卜卜,加上口感爽彈,味道帶酸微辣既螺絲粉,清新又開胃而女皇就話佢最中意既鹹點係"煙三文魚米紙卷",欣賞佢米紙煙韌、雜菜清爽,加上咸香既三文魚,口感層次夠豐富甜點方面我就最中意"甜粟米吉士撻",香甜既粟米吉上搭配鬆脆既牛油撻抵真係好想encore幾件呀而女皇就話個"松露拿破崙"好正,覺得個松露
呢度既teaset主題周不時都會轉,今期就係夏日海洋風~~
女皇見到相都話幾精緻,咁就一於唔諗咁多,叫返set一齊食啦
首先黎到既係"薰衣草鬆餅配鮮忌廉及果醬"
鹹、甜食品各5款
而女皇就話個"松露拿破崙"好正,覺得個松露吉士香濃幼滑,拿破崙做得鬆化
我地同時都覺得個"五花茶凍配爆珠"幾有創意以五花茶做成茶凍,加埋卜卜脆既爆珠,食落都幾特別
飲品方面,我地都加左HKd$15揀左兩款特飲:我揀左“貴妃荔枝茉莉茶(熱)”; 女皇就要左“凍鮮奇異果汁茉莉綠茶”
呢度既afternoontea set都幾抵,兩位都係HKd$228+10%,除返人頭都只是百多元就可以輕鬆舒服咁嘆返個tea