2019-03-02
同朋友好耐無見,新年之後終於約到食呢餐開年飯,因為知牛陣最近出咗個壽喜燒set,一直都想食正宗日本壽喜燒好耐,所以就決定嚟呢度食順便睇場戲。嚟到都好多人係門口等緊,等咗大約十零分鐘左右入咗去,見到個牌介紹咗有呢個壽喜燒set就毫不猶豫咁叫咗,價錢嚟講我覺得都算合理,$289一位。好快就嚟咗好多嘢食,我哋叫呢隻係日本黑毛和牛嚟,雖然唔係最貴個隻,但我覺得都夠好食。有牛都有叫埋豬食~海鮮都有埋,有蠔、帶子同魷魚。仲有個好靚既蔬菜拼盤添!有我最鐘意食既羽衣甘藍!俾完嘢食我哋之後,職員就主動走嚟幫我地燒同介紹返,原來呢個湯底係完全無味精既,聽完感覺健康啲都無咁有罪惡感!佢用既鑊比平日打邊爐既鍋矮身啲,比較似用嚟燒肉既感覺。第一步職員就用牛既油脂去加油,再加啲洋蔥上去。再慢慢加啲牛同埋落壽喜燒既汁,一路燒會有好多煙,聞到都好香。而最正宗既就係再用啱啱燒完既牛點拌勻咗既生蛋,個燒咗既牛同生蛋加埋真係好好味,個生蛋又會降低小小個牛當時既熱度,但又令個牛更加香。開始咗之後真係食到停唔到,成盤都係嘢,仲更多啲烏冬入去,好入味。出面仲有好多丸同菜可以拎,最開心既就係有得任食Haagen-Dazs雪榚添,好
有牛都有叫埋豬食~
海鮮都有埋,有蠔、帶子同魷魚。
仲有個好靚既蔬菜拼盤添!有我最鐘意食既羽衣甘藍!
出面仲有好多丸同菜可以拎,最開心既就係有得任食Haagen-Dazs雪榚添,好完美!