凡中午經過中環的“蘭芳園“的人,好難唔俾佢飄出的一陣陣濃香咖啡香氣所吸引而食指大動! 上次食呢間已經是很多年前了,今日朋友話一齊來緬懷一吓吧!朋友好醒目,話唔想排隊排到巔,就午飯時段高峯後的1點左右嚟到呢度食,果然排了幾個人就有位了,慳返不少時間 入到去場面超墟冚!!店面細細,卻坐到密密麻滿,萬人空巷,目測有一半都是慕名而來的遊客,枱同枱之間的gap位要側身攝住才行到入去…… 午餐叫咗2個招牌餐:“蔥油豬扒撈丁麵“及“雞扒撈丁麵“,呢度的上菜速度都好快吓,朋友的雞扒超級香,而且賣相不俗,皮脆甘香feel,成塊雞扒及豬扒都係已剪開上,方便食用 雞扒比豬扒的賣相更好嘅,而我的豬扒呢,食味就一般啦,肉質雖不算嫩滑,但都叫做無渣嘅,個人感覺豬扒係偏咸了少少,不過就不是外間的用重味精醃料味道,感覺是家常味嘅我最喜歡就係個撈丁麵,份量不大,傍邊有大大pet蔥(其實得一塊豬扒嚟講,果pet蔥多到都食唔哂嘥咗d)撈丁的麵身夠乾爽,豉油不多,但撈一撈,d汁又剛剛夠掛麵,而且有好多菜呀,好健康呢度d食物除飲品外,大部份都係用即棄式發泡膠餐具,唔係太環保,但可能因為太

上次食呢間已經是很多年前了,今日朋友話一齊來緬懷一吓吧
入到去場面超墟冚!!店面細細,卻坐到密密麻滿,萬人空巷

蔥油豬扒撈丁麵+熱咖啡

呢度d食物除飲品外,大部份都係用即棄式發泡膠餐具,唔係太環保,但可能因為太多食客,為免洗唔切餐具而影響出菜速度才用這些吧,亦可能因為增加了食物的成本……所以,這裏的茶記餐係有一點貴噢
(豬扒撈丁+熱㗎啡要$51
)不過食物味道都ok,出菜夠快

我最想點讚的是
,這間店在本地係有點“歷史“,又有點大名氣的茶記,卻並沒有大鼻子黑面而待慢客人,是日眼見舖面內外的員工,做到無停手,但難得每一位都笑容滿面,好客氣好親民,真係有街坊街里feel,令人進食時加倍愉快,要加分噢!!
2017-05-26
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$51 (Lunch)
蔥油豬扒撈丁麵+熱咖啡
  • 蔥油雞扒撈丁