Vic Pascaliz
Level 4
2025-09-20
2K 瀏覽
關注
繼續生日飯,又有朋友請我嚟到《殿.大喜屋》食,今次嚟到新世紀嘅分店。我哋11點半嚟到已經大排長龍,真係好誇張。旺角分店感覺比尖沙咀濶落啲,款式就兩間都差唔多,既然食過就主打一啲必食嘅嘢。

菜單必點嘅第一位:「波士頓龍蝦」
佢呢個真係不得了,媲美甚至超越酒店嘅級數,肉質爽彈牙,而且大部分龍蝦都係有糕嘅,所以今超前部署定,務求令自己食到一隻。

菜單必點嘅第二位:「皇牌燒乳鴿王」
本人一直都麻麻地食乳鴿,上一次都冇食到,今次一試就即刻愛上,佢係好juicy好多肉,而且係肉質好嫩滑,估唔到可以好食成咁。

菜單必點嘅第三位:「鱘魚子醬」
雖然未必係啲咩嘅貴嘢,但叫做唔係易買到嘅菜式,我覺得一定要試下。佢呢個魚子醬唔太鹹,淋淋地易入口。

菜單必點嘅第四位:「鮑魚皇帝蟹黃粥」(單張上嘅圖片,唔記得影實物圖,個樣差好遠)
佢呢個粥堅不得了,雖然今日個份量少咗好多咁,但味道依然出色,蟹嘅味道非常出色,嚟到一定要試。

菜單必點嘅第五位:「芝麻雞翼」
我堅想知佢呢個雞翼响邊度入貨,堅好食同惹味,佢係我食過嘅雞翼嘅No.1,我諗佢可以考慮一下零售呢個雞翼。

菜單必點嘅第六位:「避風塘炒蟹」
因為本人唔食蟹,但點解會係五甲必點,正正係因為太好食,佢除咗欠缺鑊氣外,應有嘅味道都齊全,而且佢個蟹好新鮮同惹味,佢真係做到避風塘嘅風味。

菜單必點嘅第七位:「海膽軍艦」
呢個正在唔只係因為海膽,而係去自助區攞三文魚子,將成個海膽軍艦嘅味到提升到神級嘅位置,海膽同三文魚子嘅鮮味互相輝映,唔信嘅可以去試下。

菜單必點嘅第八位:「蒜蓉粉絲蒸蟶子皇」
佢真心佩服佢將一個都幾麻煩嘅菜式去做放題,我豪不客氣咁叫咗兩round,佢比起酒樓做得更出色,味道剛好,炸蒜亦夠脆,最緊要係啲蟶子肉質鮮嫩,亦冇沙,食咗兩轉都係冇沙,我估唔到佢有清乾淨啲內臟,呢下堅讚。

菜單必點嘅第八位:「燒香草羊鞍」
佢個羊鞍超惹味,羊味夠突出,肉質夠juicy同夠淋,呢個係喜出望外,鍾意食羊嘅朋友,呢個係必點。

自助區我推薦有幾款必食嘅係「煙三文魚」嘅多士、「炸鮮奶」、蟲草花烏雞湯」,呢幾個菜式真心係覺得好食,呢個係估唔到一間只係食放題嘅都餐廳都做到咁出色嘅熱食,絕對係超讚。

對我嚟講,《殿.大喜屋》係性價比極高嘅一間餐廳,至少係,比一個價錢就享用到超越酒店級嘅味道,所以點解佢做到日日都爆場,都係有佢嘅好處。嚟緊會再食上多幾層,同集團嘅千海水產,十分期待。