2025-02-24
之前石硤尾嘅 All about Nuts 據講只係做外賣,真漢子就剛剛試咗搬去土瓜灣嘅新店,變成餐廳,有好多純素嘅食物選擇。💚我今次試咗:🍝 味噌堅果醬意粉配烤南瓜 $68本身真漢子以為啲主食同 nuts 係無關,所以開頭想點鷹嘴豆菠菜素咖哩飯,後來先發現原來多數主食都同 nuts 扯上關係,咁作為一個專業嘅 foodie 梗係即刻轉軚啦。🛞↪️平時食意粉除咗有時會加少少杏仁或松子仁外,冇諗過原來堅果醬可以加入意粉度,而且唔止冇違和感,仲好驚艷。佢哋招牌嘅堅果醬布滿每條扁意粉,所以每一口都食到,非常滿足,旁邊亦有啲杏仁碎。烤南瓜烤到有少少焦香但唔會太燶,同埋意粉味道好夾。😙🧇 開心果醬素窩夫,配椰糖漿 $68素窩夫有多種堅果醬選擇,除咗開心果仲有:🥜 花生醬 $38🌰 杏仁/核桃/腰果醬 $48🌰 榛子醬 $68可配焦糖煉奶/椰糖漿/莓果醬(Waffle 附近果啲 cream 問過係普通忌廉,非 vegan,brownie 啲 cream 都係)唔係好鍾意食甜品嘅我都覺得超好食,雖然開心果醬味係最貴,但佢都值回票價,因為醬填滿哂窩夫嘅窿窿之中,仲有好多開心果碎,勁香口,加埋椰糖漿同脆脆
我今次試咗:
🍝 味噌堅果醬意粉配烤南瓜 $68
味噌堅果醬意粉配烤南瓜
🧇 開心果醬素窩夫,配椰糖漿 $68
開心果醬素窩夫,配椰糖漿
素窩夫有多種堅果醬選擇,除咗開心果仲有:
🥜 花生醬 $38
🌰 杏仁/核桃/腰果醬 $48
🌰 榛子醬 $68
可配焦糖煉奶/椰糖漿/莓果醬
唔係好鍾意食甜品嘅我都覺得超好食,雖然開心果醬味係最貴,但佢都值回票價,因為醬填滿哂窩夫嘅窿窿之中,仲有好多開心果碎,勁香口,加埋椰糖漿同脆脆嘅窩夫一齊食,感覺好幸福 🥰。坊間開心果產品氾濫,其實唔知真開心果嘅成份有幾多,但呢度嘅堅果醬無添加,所以肯定係真材實料。💪🏻
🍫 開心果野莓素布朗尼 $35
開心果野莓素布朗尼
根據佢哋 社交平台post,成份有開心果醬、開心果仁、野莓、可可油、焙茶粉、麵粉、原糖、椰糖、水、泡打粉。
可能先食窩夫,太好味,所以食呢個 brownie 果陣唔覺得太好食,所以可以留 quote 試其他嘢(或者食多個窩夫?🤣)
☕ 堅果奶香料茶 $30
堅果奶香料茶
呢度只供應熱飲,想特別少少真漢子就試咗香料茶。可能加咗堅果奶,所以即使當日好凍,飲完都覺得個身暖咗。而佢唔太甜,配窩夫食就啱啱好。不過我覺得香料嘅味道唔夠特出。🙂
食飽飽可以參觀吓佢哋出品嘅堅果醬,款款都可以試食 👅。份量為 100,200 同 300g,一場嚟到我都買返樽返去試下,豪擲 $60 買咗樽嘅 100g 榛子腰果醬 😂。問過店員可室溫保存最多半年。🍯
呢度由土瓜灣站 B 出口行一陣就到喇,環境係 cafe 格調,幾悠閒同舒服㗎,啲嘢又幾好食,大家都嚟試吓啦。😉