2020-03-15 748 views
今日去尖沙咀行街,行到差不多晚上八點,就順便在那裡搵野食。行過見到城中鴨子,門口已經有好多人去排隊。我同我男朋友見到每個人枱面都必點一碟扁皮鴨,就打算試下。餐廳的面積都算大,座位都算多,整體非常整潔。排咗一陣就可以入座,肚已經餓到咕咕聲。我哋開始就點左半隻鴨,麻婆豆腐,宮保雞丁,同埋龍蝦湯。飲品就點左荔枝特飲。不得不讚碟鴨,皮脆肉滑。鴨皮先係精髓,可以燒到鴨皮咬落去香口,酥脆,鴨肉又唔會太乾太柴。佢仲配埋大蔥同埋青瓜。而包住佢的面皮蒸的剛好,睇落好透,咬落好有口感。然後上埋碟麻婆豆腐,因為鍾意食辣嘅我,一定要用啲豆腐來撈飯食,如果唔食得辣嘅朋友仔可以叫佢小辣。而宮保雞丁啲雞都大大粒, 花生香口,口感十足。龍蝦湯亦有蝦肉,湯汁濃郁,十足,可以一試。後來,男朋友見到旁邊枱食緊小籠包,所以佢都話想點一份試下。一籠六粒,每個小籠包都非常飽滿一啲都唔乾,豬肉餡,一用筷子篤穿佢,湯汁流晒出嚟。再點埋佢既醋,正!!食得咁多辣野, 當然要飲杯荔枝特飲解解渴,荔枝特飲唔會太甜又清新嘅感覺,杯邊仲會有一粒大大粒荔枝,好想叫多兩杯飲,但食哂上面既菜餚之後,10成飽哂,城中鴨子出乎意料咁滿足同好味。

2020-03-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day