嗰日經過海寶花園,發現新開咗間鋪頭,然後上網見到啲人話好食過老鳳茶居好多,又話係半島、瑞吉同香格里拉酒店嘅點心總廚坐鎮🏨,講到咁把炮🧨,咁緊係想試吓啦,今次終於有機會啦,我哋係平日晏晝去食,都好多人,等咗20分鐘⏱️同要同人搭枱先入到去食。而我今次嗌嘅嘢食,全部都係好少喺普通酒樓到會食到,啲造型全部都勁得意🥰。🍴 招牌酥皮鮑魚糯米雞 $52 1/10佢講到明招牌,同見佢點心紙張相咁得意😍,就緊係叫佢啦。佢係最後一碟上到,等咗成25分鐘,而上到嚟都冇令我失望,完全冇「照騙」,勁得意。而劏開佢🔪,都叫見到有隻鮑魚仔,但正當我哋夾咗喺碗入面嘅時候,發現咁條「粗粗地嘅毛」😨,即刻冇晒胃口🤢。好彩同咗待應講之後,佢哋態度都好好,係咁講唔好意思同即刻幫我哋換咗個新嘅。咁或多或少都有俾嗰條毛影響到啦,之後胃口可能冇咁好。佢個酥皮好乾,完全同糯米唔夾,但佢個糯米係好食,煙煙韌韌嘅,個鮑魚就正常水準,入邊其他料嘅份量就如圖所見。食到最後嘅時候,係整走啲酥皮,淨係食糯米。呢個價錢,喺呢間舖頭入邊,下次我會選擇試其他。總結嚟講,係好得意🐥,打卡一流,但可一不可再⚠️。🍴上湯金魚餃 $32 6.5/10上到嚟嘅

🍴 招牌酥皮鮑魚糯米雞 $52 1/10

總結嚟講,係好得意🐥,打卡一流,但可一不可再⚠️。

🍴上湯金魚餃 $32 6.5/10
上到嚟嘅時候又俾佢驚艷到🤩,勁靚、又係打卡一流,金魚勁有細節,有整埋魚鱗❗️食落亦都皮薄餡多,但係入邊有芫荽🤮,好彩唔多,都叫可以接受。但其實佢就係蝦餃入面有芫荽,同變咗第二個造型。

用嚟打卡、貪得意試吓嚟講唔錯,但係下次我會叫返正常蝦餃,因為一籠有4粒,而佢淨係得兩粒🙈。

同埋有少少失望🥺,因為佢係話上湯,我本身以為有啲湯浸住隻餃,但係上到嚟隻碟係乾,冇湯浸住。

🍴燒汁牛柳南瓜球 $32 6/10
上到嚟又係勁得意😎,勁打卡able,係連埋個架一齊上。佢個皮南瓜味勁重🎃,煙煙韌韌,佢係有少少似鹹水角,但個皮就變咗南瓜味,同埋軟熟啲、冇咁硬。不過食唔出係牛柳嚟,同埋同牛柳唔係好夾,如果佢個餡甜嘅🍯,例如豆沙餡會好食好多。

都係可一不可再,下次我會直接叫鹹水角,又平啲,同埋多一粒🤑。不過睇返佢個造型同創意,我覺得係物有所值👍🏻。

🍴蘿蔔絲酥 $26 7.5/10
呢個好推薦,如果鍾意食蘿蔔嘅話🥕,個造型又靚、又得意、又好食🤤。食落勁熱辣辣,入邊又有勁多蘿蔔絲,而啲蘿蔔都好鮮甜、同新鮮。我覺得以個價錢嚟講,係above average 💯。

🍴流沙荔枝球 $26 7/10
呢個又係勁得意,得意嘅程度係去到,搭枱嗰個人問我哋呢個係咩😂。完完全全就係荔枝嘅樣,不過入面係冇荔枝味,而係奶黃餡,同埋唔流心🥹。

佢個皮係類似煎堆,但為咗模仿荔枝,痴咗好多一粒粒嘅紅色物體,冇乜味,但係增加咗個口感。所以會比普通食煎堆,口感更豐富😋。

🍴甜品(免費) + 茶介 $6(每位) 8/10
好似因為係新開🎉,所以每枱上最尾個點心嘅時候會送甜品。有曲奇餅🍪,個曲奇牛油味勁香,而上面亦都有啲芝麻,多咗芝麻嘅香味,豐富左曲奇餅嘅味道👅,冇話免費就好求其。同埋有個桂花紅豆糕嘅物體,呢個食落就正正常常。

而茶介勁平,先6蚊,但茶嘅質素唔差。

💰 翻兜指數: 8/10
整體來講,好值得一試,人均都唔使$100。食物質素勁好,又有好多富有特色又新奇嘅點心、又勁打卡able,仲要係五星級點心總廚坐鎮🌟。但下次我應該會試返普通嘅點心,打卡able 試一次就夠。