2021-02-23
難得開返晚市,即刻同男朋友落樓食返餐。今日揀咗大圍OCIO,其實呢一間餐廳都唔係第一次食,上一次主要寫甜品,今次就評論一下佢嘅主食。甘筍湯超級大碗,係平時餐湯嘅兩倍份量,飲落去軟綿綿的,湯裏面仲有甘筍嘅粒粒,表示真係真材實料!(餐廳嘅黑胡椒超級重味)蜜糖蒜香炸雞翼超級推介嘅小食,跟餐加$39就有5隻,性價比超高。每隻雞翼都好多肉,雞皮好脆,配上充足嘅蜜糖,唔會太油膩之餘,火喉仲啱啱好,好離骨,面頭上嘅炸蒜粒都相當惹味,正!香草鮮露芛花蚌炒扁意粉扁意粉口感一流,不太淋身,而且所有配料所帶有嘅甜味都滲透左落每一條嘅意粉裏面,而且意粉裏面既蚌都非常之多。朱古力布朗尼窩夫都係忍唔住想叫一個甜品食下,所以揀咗窩夫,一嚟到比我想像中大份,滿滿嘅朱古力醬同麥鋪平面嘅布朗尼,切果下已經感覺到好煙韌,食落更加係,感覺似係加咗麻薯落去添啊。不過食完個感覺仲係覺得唔夠朱古力味~熱檸檬薑茶食得咁飽,梗係要解一解油膩啦,呢間餐廳配左薑茶茶包加鮮檸檬,飲落好清新,暖冧冧。題外話:超級欣賞餐廳餐牌上嘅插畫同設計!
甘筍湯
蜜糖蒜香炸雞翼
香草鮮露芛花蚌炒扁意粉
朱古力布朗尼窩夫
熱檸檬薑茶
題外話:超級欣賞餐廳餐牌上嘅插畫同設計!