2020-10-15
疫情之下好耐冇得去旅行啦✈😭,真係好掛住台灣啲美食啊!最近上網睇到介紹深水埗有間正宗古早味蛋糕叫囍源,一定要去試下。🏃♀️🏃♀️呢間店喺深水埗港鐵站🚇A2出口右邊行人路直行50米就到,真係超方便。離遠已經聞到好香蛋味。我都係下奏時間去到,但係牆上個board 20款口味已經有6款口味沽清,可想而知幾受歡迎,我喺店舖stay咗一陣揀食咩味,已經不斷見到好多客幾盒幾盒咁買番去,同埋店入面都好多客人落嘅訂單,一盒一盒放晒喺架上。古早味蛋糕其實源於台北淡水,記得以前朋友介紹呢個係台灣好出名嘅手信✈,我買過返嚟香港,真係好軟綿綿,所以實在好懷念當時嘅味道,估唔到喺香港都可以食番嗰個味道。😌店主見我十五十六唔知揀咩味,就show 啲 display比我睇同摸,開頭喺門口隔住個玻璃睇仲以為啲蛋糕係模型嚟,但原來係用真嘅蛋糕做display,店主仲打開蛋糕🍰,等我可以望清啲餡料,仲可以摸到佢係幾咁軟綿綿,而且個底超濕潤。同埋真係少油配方,摸完隻手都完全唔覺得油。最後我揀咗3款口味,原味、擂沙黑芝麻同埋流心拉絲芝士🧀。份量十足,好適合做早餐或者下午茶。☕原味:如果第一次食嘅朋友仔不妨試下原味,原味嘅蛋香
原味:如果第一次食嘅朋友仔不妨試下原味,原味嘅蛋香味特別濃郁,食落去非常濕潤軟熟。
擂沙黑芝麻:啲黑芝麻好多,而且食落好似食緊擂沙湯圓嘅餡料咁,芝麻味好香好濃。
流心拉絲芝士🧀:一食落就知唔係普通卡夫芝士,芝士做到流心拉絲放果,未食都已經必晒啲芝士出嚟。濃而不膩,蛋糕配上半溶芝士🧀,相當香口,而且口感鬆軟綿密,食得出絕對係真材實料。
呢間店係唯一一間最正宗古早蛋糕做法,真真正正做到黃金邊,黃金底!食落去低糖少油,啱哂而家追求健康嘅香港人。仲要無加味精、色素,真係真材實料,即使放咗兩日之後,食落都一樣咁綿密濕潤,一啲都唔似隔夜蛋糕,感覺仲係新鮮製作出嚟。
呢度全港最多口味,有成3️⃣0️⃣款以上,梗有一款岩你口味,每日都有1️⃣0️⃣幾款唔同口味。
原味系列:
抹茶🍵、咖啡☕、芝麻、班蘭、鴛鴦、朱古力🍫、懷舊、薑汁、杏汁、柚子🍊
流心系列:
拉絲流心芝士🧀、奶皇、栗子🌰、紫薯🍠、咸蛋、擂沙黑芝麻、朱古力🍫、陳皮紅豆、咖吔、榴槤/班蘭/原味、肉鬆、合桃、杏仁
店主仲話可以打電話預訂添☎️,一星期之內預約好方便,一去到就可以拎,仲可以預訂自選蛋糕配搭嘅味道,完全合乎你嘅個人口味。佢哋仲有生日原盤蛋糕訂🎂,每件都有唔同嘅花紋,好有心思㗎。😍
本身仲有儲印花優惠,儲滿12個印花就可以免費送原味一件。同埋提提大家記得follow埋佢哋fb & ig,間不中會有獎問答遊戲,估中仲有機會獲得古早蛋糕一盒㗎。