2014-11-27 217 views
新開業2個多月的銅鑼灣利園分店真是寬敞舒適,分店裝潢也加入了大量與咖啡及其種植地區有關的裝飾。呢到地方大就不在話下,座位分佈比其他地方寬敞,終於都唔覺迫,又可能當日選擇在星期日去,呢到寧靜的環境真係好舒適!!烤茄子雜菜千層闊麵 Lasagna Roasted Vegetable ($45)呢件係由多層包括麵皮、菠菜、茄子、三色椒及蘑菇烤焗而成,每層之間有蕃茄醬但唔多,面層舖了上水牛芝士,烘熱後算滋味嘅,但份量實在太小,真係細得可憐。肉桂丹麥酥 Cinnamon Danish ($17)其實真係冇乜肉桂味,不過酥脆搭夠,但唔夠味嘅自己去加點肉桂粉囉...哈!甘筍蛋糕 Carrot Loaf Cake ($21)上季食過切餅甘筍蛋糕覺得好好食,所以今個秋季出了片裝蛋糕更想一試。蛋糕頂部有白朱古力及橙皮粒,白朱古力唔甜配橙粒帶小小橙香都唔錯,甘筍蛋糕味道清新唔算甜嘅,但是質感比較乾唔夠濕潤,還是覺得上次切餅好食得多。朱古力意大利芝士蛋糕 Tiramisu Brownie ($35)將餅低以Brownie代替餅乾,感覺質感更實在,不過Brownie朱古力味唔多濃,裡面有合桃粒有咬口,都算唔錯;

肉桂丹麥酥 Cinnamon Danish ($17)

肉桂丹麥酥 Cinnamon Danish ($17)

甘筍蛋糕 Carrot Loaf Cake ($21)

將餅低以Brownie代替餅乾,感覺質感更實在,不過Brownie朱古力味唔多濃,裡面有合桃粒有咬口,都算唔錯;Tiramisu好滑,不過味道偏啖。
法式雲呢拿鮮奶咖啡 French Vanilla Latte (G: $40)

覆在頂層的是鮮忌廉、雲呢拿籽及朱古力卷碎,味道唔錯;睇介紹係 “以新鮮蒸煮的牛奶及帶烘烤風味的特濃咖啡作基底,加入法式雲呢拿醬調配” 的,我就唔知法式即係乜式?反之覺得飲第一啖有榛子味,好滑唔甜,係少有地有咁多奶我係覺得好飲嘅!!!
2014-11-23
$158 (Lunch)