2019-03-31
真係幾喜歡嘅一間小店啊 成間cafe嘅環境氣氛同埋裝潢依舊令人感覺好舒適 係好適合週末去放鬆下嘅地方黎🌞🔹✏️牛油果太陽蛋多士 ($62)去到邊間Cafe都會想叫嘅輕食🥰牛油果配麵包配太陽蛋 味道基本上都唔會差😛不過我最欣賞係佢嗰塊酸種麵包😋外邊好香脆 而內裏麵包質感係煙煙韌韌 味道帶天然麵包嘅麥香 好有口感 成個配搭好清新而且全部料都係我至愛啊😚🔹✏️季節限定: 燒雜菜配咖喱蛋包飯 ($80連前菜及飲品)新出限定嘅主菜套餐 係好多人都抗拒唔到嘅蛋包飯黎🍳顏色好鮮艷 配合着多種炒香左嘅雜菜粒粒 例如薯仔/茄子/三色椒咖喱係日式嗰種 唔食得辣嘅朋友仔都可以試啊 雖然唔辣 但咖哩味都幾香 配埋蛋包飯嘅組合一定係唔會出錯🥘 整體味道幾好 不過貪心嘅愛蛋之人覺得如果個飯面嘅蛋可以再多啲同厚身少少就更好😛🔹✏️桂花白茶 ($34)桂花白茶係特登叫嚟配我嚟呢間cafe一定會叫嘅蛋糕sss😆我覺得呢款好適合女仔飲啊 因為呢款茶帶微微花香 又唔會過於甘濃 整體飲落感覺好舒服😚配甜食一流😛🔹✏️抹茶鮮奶 ($41)一見到呢一套飲用抹茶牛奶嘅工具就覺得好似好專業😏店鋪亦都好細心咁有張小卡教點樣飲用首先要將抹茶用力
🔹
✏️牛油果太陽蛋多士 ($62)
🔹
✏️季節限定: 燒雜菜配咖喱蛋包飯 ($80連前菜及飲品)
🔹
✏️桂花白茶 ($34)
🔹
✏️抹茶鮮奶 ($41)
首先要將抹茶用力快速打發至起泡 因為起咗泡嘅抹茶會令到整體飲落嘅口感更加豐厚 然後就先試飲未加奶純正嘅抹茶🍵
抹茶味道非常濃郁 而且係會帶陣陣回甘
之後就將打發咗嘅抹茶倒入旁邊嘅熱鮮奶到 鮮奶令到個口感更加順滑 但同時抹茶嘅 濃味又唔會被蓋過 抹茶控表示呢個抹茶嘅濃度很可以啊🥳
🔹
🌸春日限定櫻花戚風蛋糕 ($55)
永遠最令我期待都係佢哋嘅甜品😚好鍾意呢度經常性會推出唔同口味嘅蛋糕 而今次嘅就係近期大熱櫻花乜乜乜😆
見到幾乎每一枱嘅食客都有叫到 首先顏值已經係好高分❤️
店主好用心咁用櫻花漬 櫻花泥同櫻花醬放入蛋糕體入邊 蛋糕體呈淡淡嘅粉紅色 而戚風蛋糕體質感亦依舊鬆軟 空氣感十足🤤
面頭係櫻花忌廉同埋鹽漬櫻花🌸好有心思啊 忌廉仍然都係同之前食開嘅一樣咁幼滑香濃 而且輕盈又唔會覺得滯😚
🔹
✏️伯爵茶碟豆花卷蛋 ($36)
之前食過一次佢哋嘅伯爵茶卷蛋覺得勁好食🤪所以決定要再encore多次🌝
今次係伯爵茶x碟豆花 其實味道方面係冇分別 但個忌廉加入左碟豆花嘅元素 令到佢產生天然嘅微藍色 外貌更加特別😛我不嬲都幾鍾意食佢哋嘅伯爵茶蛋糕 因為茶味好突出 卷蛋嘅蛋糕體好綿密濕潤 忌廉有好濃奶味 食落依舊幼滑😚