寳勒巷内食肆林立,每次行過都總會被《The Right Place》既餐廳格局吸引而望多兩眼。今次第一次同家人到《The Right Place》用膳,同店員傾起,先知道原來The Right Place係我平時去開《彌敦佐岸》既旗下品牌,,真係要認真試試喇!餐廳設有較開揚既座位區,等食客可以一邊品嘗美食,一邊欣賞街邊風景。裏面座位算寬落,仲設有大型屏幕,播放配合餐廳氣氛既音樂。餐廳面積本身唔算好大,盡量嘗試帶比食客不一樣既用餐環境,值得一讚。 家人唔愛飲酒,就試下店員推介既Ginger Season一上臺見到兩片新鮮薑片,已經知道薑味濃郁,但因爲加左菠蘿汁、檸檬汁同自製蜂蜜,所以薑味重得黎唔會話好嗆,並帶有絲絲甜味,絕對係開胃之選。入得Bar & Grill,無理由唔試下他們既Cocktail,我自己就試左Local Fashion飲品以威士忌作主調,配合龍眼干、紅棗、薑同橘皮,酒味濃烈得黎帶有龍眼同紅棗既甜味,係一杯玩味十足既飲品。 抱住樣樣都要試下既心態,同店員研究左一輪,決定順從店員推介,點了以下美食:避風塘軟殼蟹 $98仿照避風塘既煮法,一淡食落去會發現蟹肉夠juicy,

裏面座位算寬落,仲設有大型屏幕,播放配合餐廳氣氛既音樂。

家人唔愛飲酒,就試下店員推介既Ginger Season

避風塘軟殼蟹 $98

仿照避風塘既煮法,一淡食落去會發現蟹肉夠juicy, 外層炸得夠鬆脆惹味之餘又唔會覺得油膩而要不停飲水,送酒一流!

西班牙辣肉腸、花枝片、炒南瓜、法邊豆、咸蛋黃意大利飯伴輕煎北海道帶子 $198

以咸蛋黃為主調熬煮意大利飯,質地夠Creamy,並保持意大利飯應有既咬口~~~原本怕用蛋黃汁拌飯食多幾啖會好膩,但因爲加左南瓜,所以食到中間會有微微既甜味中和返膩既感覺,帶子亦夠彈牙同埋煎得夠甘香

低溫慢煮西班牙黑毛豬鞍伴油封薯條 $298

感受到餐廳係有精心挑選靚既黑毛豬鞍,切起黎見到油脂分佈平均,真係啖啖肉~~煎煮調控掌握不俗,保持到肉質既嫩滑~~~正~~
休閒既用餐環境,加上驚喜既食物質素,就這樣結成了一個愉快的用餐體驗~!