2024-03-23 80 views
見到近期好多人推介嘅四川過江龍「炊二哥圍爐」,今晚即刻捉埋朋友仔一齊去試新野😋店員會先送上圍爐煮茶配搭4款小食,有花生、南瓜、粟子同紅棗,將小食放上爐上加熱三、四分鐘就食得,一啖老鷹茶一啖小食,非常過癮😆蕃茄麻辣鴛鴦鍋我地嗌咗鴛鴦鍋,中間蕃茄外面麻辣小小辣,呢度嘅麻辣夠香夠麻,後勁十足👍🏻煲滾後我地先飲咗碗蕃茄湯,湯底裡面已加入咗香菇同各種食材,蕃茄味道濃郁,酸酸地既開胃又鮮味。呢度嘅鍋底入面已包含二十幾款食材,兩個人食完全夠飽😋鍋底食材包括蝦滑、豬皮、午餐肉、豬肝、鵪鶉蛋、沙巴魚、香菜豬肉丸、蟹柳、脆皮腸、滕椒舌尖、肥腸、筍片、鴨血、冬瓜、青筍、藕片、豆腐、豆乾、水滑肉、火腿腸、鮮香菇同金針菇等🉐個人比較鍾意食蝦滑,爽口又彈牙,煮到完全入晒味,鮮香辣集於一身參與👍🏻拇指小籠包拇指般大小嘅小籠包,皮薄餡料多,裡面嘅豬肉餡料非常juicy又鬆軟,每粒小籠包都煎都個底脆卜卜,上面灑上芝麻同香蔥,入口特別香口,一啖一粒零舍過癮😋滷豬皮因為我太大食嘅關係,所以我追加咗幾款比較鍾意食嘅火鍋配料😂滷豬皮口感煙韌Q彈,煮完後入口滑溜,滿滿嘅骨膠原👍🏻午餐肉超級抵食,一碟有8件厚切午餐肉,每件超過2c

蕃茄麻辣鴛鴦鍋

拇指小籠包

滷豬皮

午餐肉
超級抵食,一碟有8件厚切午餐肉,每件超過2cm厚🉐咬落中間有一絲絲豬肉,火鍋嘅最佳拍檔

鵪鶉蛋
滷過嘅鵪鶉蛋非常入味,一粒接一粒食唔停口😋

📍炊二哥圍爐 (將軍澳)
將軍澳唐賢街9號PopCorn 2樓PopFood 5號舖

人均消費:$200-300