係香港要食到好味又接近台灣味既唔係咁易搵!一向愛台灣翁年去幾次,但係香港仍然會掛住台灣既我!都會留意下台灣餐廳!係呢附近返工!有新台灣餐廳既我又點可以唔試呢!今日揀左返工前黎食!一入門口就見到大大隻字寫住古早味!說真的!我真係分唔出點先算係古早味!只係識分好食同唔好食!午市套餐,價錢唔算好貴!包一杯飲品同有二款小食!牛肉麵,先講賣相,好吸引,牛肉睇落厚度十足,仲有蘿蔔,菜同酸菜,賣相已經贏左!第一口當然飲湯先啦!顏色濃度都十足!飲落好香五香牛肉既味道,無味精,唔口渴,佢既湯仲有少少厚度,麵係寬麵,麵身有少少厚度但唔會係覺得食緊舊粉,軟硬度剛剛好,我鍾意佢既麵既口感,重點牛肉要黎啦,前面都咁滿意,到牛肉一樣咁滿意,唔需要用咩力就咬到好淋既牛肉,但絕對唔係去到爛,留有粉少口感,佢地揀既肉好好,肉同脂肪既比例岩岩好,仲有正大舊,份量足夠!雖然係小食,但一啲都唔hea你,一個係麻辣豬肚,帶有少少酸,麻辣味道岩岩好,唔會太過份,點到即止,高麗菜好清甜,凍食都咁好食!貪心既我,一碗麵滿足唔到我!要叫多一個刈包先滿意,賣相同台灣一樣,包身鬆軟,見到嗎,佢舊肉有將咁舊身呀,入面仲有香菜同酸菜,以咁鍾意

午市套餐,價錢唔算好貴!包一杯飲品同有二款小食!

貪心既我,一碗麵滿足唔到我!要叫多一個刈包先滿意,賣相同台灣一樣,包身鬆軟,見到嗎,佢舊肉有將咁舊身呀,入面仲有香菜同酸菜,以咁鍾意食刈包既我黎講,佢算合格,佢肉質唔係好淋,係有咬口的,佢個豬皮部分一啲都唔油,有q度,口感好豐富,純粹個人喜好,佢爲一缺少左花生粉,如果加埋就完美啦!

午市包肉品當然要飲珍珠奶茶啦,茶味唔算濃,無苦澀味,糖度我揀左半糖,我覺得岩岩好,飲到佢啲珍珠係用黑糖整,好好味!
呢餐我好滿足亦好滿意!我愛台灣美食,又好掛住啦!
2018-01-10
$90 (Lunch)